На Градски конкурс за мере енергетске ефикасности стигло 786 пријава
01/06/2021

На Градски конкурс за мере енергетске ефикасности стигло 786 пријава

Конкурс за суфинансирање мера енергетске ефикасности који је Град Ужице расписао за 2021. годину у циљу смањења аерозагађења на локалном нивоу завршен је 24. маја. Пристигло је 786 пријава Ужичана који су конкурисали за једну од укупно пет мера предвиђених конкурсом.

По речима Наде Јовичић члана Градског већа за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам и ове године забележено је велико интересовање за све мере енергетске ефикасности.

“Ове године је на конкурс пристигло 786 пријава, а највећи број за суфинансирање котлова на гас 395 пријава за индивидуалне објекте и 55 за стамбене зграде. За набавку котлова и етажних пећи на пелет конкурисало је њих 35 и очекујемо да сви они који су конкурисали за ову меру добију средства, јер 14 милиона динара, која су добијена од Министарства за заштиту животне средине, намењена су управо за набавку котлова. 184 пријаве односе се на набавку столарије, а 117 је за израду термичке изолације.”

У току је теренски излазак комисије и крајем овог месеца очекује се коначна ранг листа, након чега ће уследити и потписивање уговора са корисницима субвенције. Критеријуми за рангирање су прописани правилником који се налази на званичној интернет страници Града Ужица.

“Уговорене обавезе наши суграђани су дужни да по потписивању уговора изврше до краја октобра месеца, захтев за повраћај средстава подносе до 15. новембра. Потпуна реализација овог конкурса биће завршена у току календарске године. За овај конкурс опредељено је укупно 54 милиона динара, од чега је из буџета Града издвојено 40 милиона динара, а 14 милиона динара смо добили од Министарства за заштиту животне средине”.

Град Ужице је конкурисао код Министарства рударства и енергетике за додатна средства, а наредних дана очекују се резултати тог конкурса, када ће и бити познато које ће још мере Град моћи да понуди суграђанима у току ове године.