Могућа сарадња ужичких пољопривредника и немачке компаније у производњи корнишона
21/02/2018

Могућа сарадња ужичких пољопривредника и немачке компаније у производњи корнишона

На данашњој презентацији у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Ужице пољопривредни произвођачи са територије града имали су прилику да у склопу програма који реализује Пољопривредна стручна служба разговарају са представницима немачке компаније Karl kuehne која се бави кооперцијом и производњом индустријских краставаца корнишона.

Заменик градоначелника Немања Нешић је истакао да је Град Ужице поучен позитивним искуством које ова компанија има у Сремској Митровици заинтересован да пружи подршку како пољопривредним произвођачима тако и немачким партнерима како би се овај концепт развио у Ужицу.

Да би овај концепт заживео потребно је да се довољан број пољопривредних произвођача заинтересује за овакав облик сарадње. По речима директора ПССС Ужице Љубодрага Пантелића до сада је производња корнишона у ужичком крају била нестабилна јер су цена и тржиште били несигурни и променљиви а са овим концептом би се тај проблем решио.

“Немачка компанија је заинтересована да сарађује са коперантима који узгајају корнишоне на 2 хектара што значи да би 20 произвођача са по 10 ари имало могућност да се бави овом врстом повртарске производње”, рекао је Пантелић.

Генерални менаџер ове компаније у Србији Себастијан Кајнел је истакао да компанија већ четири године послује у Босни а од прошле године и у нашој земљи у Сремској Митровици. Циљ је да се производњом баве мања породична газдинстава на површинама 5-10 ари како би у кругу породице могли успешно да обраде засад.