Млади ужички роботичари са светским одличјем
15/03/2021

Млади ужички роботичари са светским одличјем

Драгица Гавриловић, Андреј Стевановић и Лука Мајкић из Прве основне школе краља Петра II из Ужица  представљaли су Србију на Светском првенству у едукативној роботици у Шангају крајем 2019. године. Тема такмичења је била вештачка интелигенција, а ученици су имали задатак да робота испрограмирају тако да уз коришћење вештачке интелигенције савлада препреке на унапред задатим стазама и освојили трећу награду у категорији Брицк, као и награду за изванредан допринос.

Задаци које су ученици решавали били су креирани тако да одражавају проблем у функционисању вештачке интелигенције који робот треба да реши служећи се својим механичким додацима и испрограмираним кодом.

„Било је 150 тимова, али ми смо покушали да се изборимо с тим и да заборавимо на то колико је заправо та конкуренција и да се само усредсредимо на нас и како ћемо ми да извршимо те наше задатке“, каже ученик шестог разреда Прве основне школе краља Петра II Лука Мајкић.

„Није било лако постићи резултат. Они се спремају много више од нас, дуго времена већ имају препреке, а ми смо за квалификације користили препреке из 2017. године. У поређењу са тим колико смо могли да се спремамо, постигли смо велики резултат“, истиче Драгица Гавриловић, ученица осмог разреда.

Трећа награда на такмичењу са темом вештачке интелигенције и награда за изузетан допринос, део су признања, али и нових искустава, ученика и наставника Прве основне школе краља Петра II која обележава 190 година постојања.

„Велико искуство, прво упознати људе са других простора, земаља, затим такмичити се са њима, видети где се ми налазимо. Ми смо имали робота који је старије генерације, међутим деца су то успела да надоместе бољим програмирањем, тако да смо успели да дођемо до треће награде “, рекао је наставник Горан Бојовић.

„Трећа награда на светском првенству из роботике у Кини је нешто што је у овом тренутку врхунац наших успеха, али овде је неопходно константно улагање”, истакао је директор школе Андрија Ђуровић  Данијел Радевић.

Иако још увек изузетно млади, поносни су на свој успех и чињеницу да су у далекој Кини представљали  своју школу, град и Србију. Тимски дух и заједнички циљ најбитнији су за успех овог српског информатичког тројца, а свако има свој задатак. Док Драгица програмира, два дечака њену замисао спроводе у дело – склапају препреке и наставке за роботе.

“Нема сумње да ћемо имати праве стручњаке за роботику. Деца су данас доста информатички образованија и заинтересовани су да науче како све то функционише, јер живимо и таквом времену где је познавање рада на рачунару неопходно”, каже  наставник информатике Горан Бојовић.

Таленат ових основаца је неоспоран, а по речима њиховог наставника и њих самих роботика је њихова будућност и за 20 година биће успешни програмери у Србији.

Извор: predsednik.rs