"Мисија доброте" која траје читав век у монографији Слободанке Мире Станковић Ћирковић
06/10/2023

“Мисија доброте” која траје читав век у монографији Слободанке Мире Станковић Ћирковић

“Мисија доброте”, назив је монографије Слободанке Мире Станковић Ћирковић, дугогодишње председнице Кола српских сестара Ужице чија је промоција уприличена у Свечаној сали Градске куће у оквиру Програма обележавања Дана града.

Сто година постојања и рада Кола српских сестара Ужице повод је за књигу, коју је издао Историјски архив Ужице, а према речима ауторке, иако није било, вредело је.

“Ово је био један заиста велики посао, монографија има 585 страна, а оно што је у њој написано су чињенице. Иако је архива спаљена током ратних дешавања, остала су сећања потомака, који су их преносили наредним генерацијама, остале су и фотографије као сведочанства тих сећања. Овај град има душу и увек је било тако. И 1903.године када се бележе први подаци о хуманитарном раду и 1921.године када је Коло званично основано и 1993. године када је његов рад обновљен. Тако је и данас захваљујући сестрама које не посустају”.

Изразивши задовољство монографијом која сведочи о веку постојања и деловања Кола српских сестара Ужице, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић позвала је суграђане да прочитају књигу која сведочи о свим хуманитарним окупљањима,  подели пакета хуманитарне помоћи током најтежих дана у српској историји, али и деловању чланица Кола у сфери културе и  образовања.

“Имате разлога да будете поносне, а ми сви заједно са вама на ово дело, којим одајемо  дужно поштовање нашим доброчинитељкама, мајкама и сестрама, чија је мисија била и остала МИСИЈА ДОБРОТЕ. Њима одајемо почаст, а будућим генерацијама остављамо у наслеђе огромну вредност, из које ће учити како се руше све препреке у намери да се пружи помоћ, подршка, љубав и пажња онима којима је најпотребнија. Сигурна сам да ће се захваљујући свима вама и у наредном веку и вековима увећавати љубав, доброта и повезаност, на једином исправном путу, путу милосрђа и доброчинства”.

Жељко Марковић директор Историјског архива Ужице захвалио се Колу српских сестара Ужице на поверењу да ова установа буде издавач монографије.

“Нама је то била изузтетна част, нарочито у овој години јубилеја када обележавамо 75 година града, и у данима када обележавамо 9. октобар Дан града Ужица”.

Коло српских сестара Ужице 15. октобра биће домаћин Сабора Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре, уз присуство више од 120 сестара из наше и земаља широм Европе.