Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић најавила почетак радова на реконструкцији "Прве основне школе краља Петра II"
16/11/2023

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић најавила почетак радова на реконструкцији “Прве основне школе краља Петра II”

У присуству министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић и градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, потписан је уговор о извођењу радова на енерегетској реконструкцији “Прве основне школе краља Петра II”. Уговор предвиђа потпуну енергетску санацију објекта за који је Министарство рударства и енергетике издвојило 30 милиона, док је учешће града 36 милиона динара.

Како је након потписивања уговора истакла градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, ово је практично наставак великог инвестиционог циклуса, покренутог са намером, се степен енергетске ефикасности у нашим школама и вртићима подигне на највиши ниво.

“Подсетићу вас да је у току прошле године завршена енерегетска санација и реконструкција ОШ “Нада Матић”, школе у Крвавцима, школе у Карану, као и вртића “Полетарац”, реализована кроз пројекат Швајцарске владе и Министарства рударства и енерегетике, док смо средствима из буџета града у потпуности реконструисали школу у Гостиници и урадили реконструкцију фасаде и крова ОШ “Душан Јерковић”.

Веома смо поносни на све до сада реализоване пројекте и са нестрпљењем очекујемо почетак радова овде у најстаријој ужичкој основној школи и вртићу Невен, који такође санирамо уз подршку Министарства рударства и енергетике”.

То је само још један доказ да тежимо ка остварењу постављеног циља, а то је смањење аерозагађења и висок степен енергетске ефикасности јавних објеката, јер смо када су у питању индивидуални објекти већ препознати као лидери међу локалним самоуправама, истакла је градоначелница уз захвалност Министарству рударства и енерегетике на разумевању и подршци у реализацији пројеката, који ће допринети значајно квалитетнијем животу свих грађана Ужица, а пре свега ученика у школама и деце у вртићима.

Према речима министарке Дубравке Ђедовић Хандановић ово је изузетно важан дан за све ученике и наставнике школе која следеће године слави 140 година постојања.

“Након ове енергетске санације ће се смањити потрошња енергије за неких 40 одсто а ученици и наставници добиће лепше и енергетски ефикасније просторије, школа и град знатно мање рачуне за елкектричну енерегију. Влада Републике Србије и Министарство рударства и енергетике већ су уложили преко 420 милиона динара у претходном периоду за разне реконструкције и санације јавних зграда. Такође смо радили и на санацији породичних кућа. Само на последњи позив расписан пре неколико недеља већ се јавило око 300 домаћинстава која су заинтересована за санацију својих кућа и у томе ће добити помоћ и града и државе, јер желимо да те радове заврше са што мање трошкова и да касније штеде између 30 и 40 посто електричне енергије”.

Ово је, како је истакла директорка школе Нина Вукић прва велика реконструкција од 1981. године када је дограђен нови део школе.

“Од тада па до данас очекујемо овако велико улагање и 40 година смо са нестрпљењем чекали овај дан. Ова енергетска санација наше школе имаће изузетан значај за наших 1100 ученика и више од 100 запослених. Бићемо у прилици да им обезбедимо много боље услове за учење, рад и развој”.

Радове вредне 66 милиона динара изводиће предузеће “Frigo line”, радиће се фазно како би се у што мањој мери ометала настава и завршити у планираном року од шест месеци.

Посету Ужицу министарка Ђедовић Хандановић ће искористити и за сусрет са привредницима Златиборског округа, који су у претходном периоду имали проблеме са напајањем електричном енергијом. Она је данас обишла и нову трафо станицу “Ужице 2”, која је завршена и биће пуштена у рад до краја године, чиме ће се обезбедити резервно а самим тим и сигурније напајање напајање за више од 70 хиљада грађана.