Министарство привреде ће финансирати израду идејног пројекта за тунел Кадињача са 40 милиона динара
11/04/2017

Министарство привреде ће финансирати израду идејног пројекта за тунел Кадињача са 40 милиона динара

Министарство привреде Србије ће са 139,9 милиона динара подржати 40 локалних самоуправа у припреми инфраструктурних пројеката за унапрeђење индустријских и пословних зона, инкубатора и кластера, обнављање локација за производњу, као и развијање саобраћајне и комуналне инфраструктуре, саопштено је из тог министарства.
Међу градовима и општинама којима је суфинансирање одобрено нашли су се и град Ужице и општина Бајна Башта са заједничким пројектом израде техничке документације за тунел испод Кадињаче (деоница Дуб – Дубци), за који ће бити усмерено 39.729.754,00 динара.
„Тунел је од изузетног значаја за становнике Подриња јер отвара много могућности у погледу развоја овог краја. Реализацијом овог пројекта отклонили би се и вишедеценијски проблеми попут непроходности преко Кадињаче у зимском периоду али треба имати у виду и да ће се драстично смањити време путовања и повећати безбедност учесника у саобраћају“, рекао је Радомир Филиповић председник општине Бајина Башта.

Иван Марковић из Канцеларије за ЛЕР Бајна Башта, подсећа да су општина Бајина Башта и град Ужице у овај посао ушли пре 4 године аплицирајући за новац код ЕУ, истичући захвалност за велику подршку Немање Нешића, данас заменика градоначелника Ужица, као и подршку Регионалне развојне агенције Златибор.

„Град Ужице подржава овај пројекат који представља веома значајну саобраћајницу и везу нашег краја са Подрињем али и употпуњује туристичку понуду Ужичке регије“, рекао је Тихомир Петковић градоначелник Ужица.

Дужина трасе тунела је 1344 метра са два моста од 52 и 12 метара. Тунел Кадињача представља стратешки пројекат за наш крај, а уједно и вишедеценијску тежњу свих грађана Подриња, који је затворен са свих страна брдима и планинама.