Министарка Зорана Михајловић у посети породици Чолић и Основној школи у Крвавцима
15/03/2022

Министарка Зорана Михајловић у посети породици Чолић и Основној школи у Крвавцима

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић у пратњи градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић и начелника Златиборског управног округа Бобана Перишића обишла је радове на енергетској санацији основне школе у Крвавцима. Она је посетила и домаћинство Раденка Чолића у селу Поточање, које је у прошлој години искористило субвенцију за једну од мера енергетске ефикасности.

 

Породица Чолић је прошле године остварила право на субвенцију Министарства рударства и енергетике и Града Ужица и заменила столарију на кући, што ће им по речима домаћина омогућити значајну уштеду енерегената.

“Значајна уштеда енегената али и финансијских средстава биће остварена и после реализације пројекта у оквиру ког се ради енергетска санација објеката три основне школе и једног вртића”, истакла је после обиласка радова на школи у Крвавцима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Она је подсетила да су у претходном периоду све котларнице у Ужицу, осим Блока Златибор, пребачене на гас и да је више од 160 милииона динара из буџета града опредељено за субвенционисање индивидуалних породичних газдинстава и најавила да ће у овој години та средства износити 100 милиона динара.

“Искористићу и ову прилику да се захвалим потпредседници владе и министарки Зорани Михајловић на снажној подршци коју имамо као град. Сигурна сам да ће тако бити и убудуће, јер све заједничке пројекте успешно реализујемо, са циљем да Ужичанима вратимо чист ваздух и здраво окружење. Ако узмемо у обзир већ реализоване пројекте и оне чија реализација је у току нема сумње да ћемо у томе и успети”.

Бобан Перишић начелник Златиборског управног округа истакао је да је енерегетска ефикасност примарни и приоритетни циљ овог пројекта, али да поред тога има још доста бенефита.

“Овај пројекат се води као пројекат енергетске ефикасности али сваки динар који се овде утроши јесте директно улагање у животну средину и очување животне средине. Такође, на овај начин упослене су бројне домаће фирме, што је још један од бенефита. Честитам потпредседници Владе али и целом тиму Министарства рударства и енергетике на овом изванредном пројекту”.

“Драго ми је да смо у Ужицу да и да можемо да видимо како изгледа школа коју ћемо потпуно енергетски санирати. Да се виде прозори кроз које смо трошили много више енергената, новца и самим тим загађивали више животну средину, а како ће то 6. јуна изгледати потпуно другачије када ова школа буде енергетски санирана. То значи да од годишњег трошка за енергенте који износи 5 милиона динара у овој школи, након санације рачун ће износити 1,6 милиона динара. Такође, то значи да ћемо смањити емисију угљен-диоксида за преко 80 одсто и да ћемо смањити подрошњу енергије за преко 70 одсто”, истакла је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Министарка Михајловић је овом приликом изразила велика захвалност Граду Ужицу, градоначелници начелнику Златиборског округа јер су препознали да је ифраструктура основа, било да је у питању саобраћајна на којој се радило претходних година или енергетска на којој се ради тренутно.