Министарка привреде Анђелка Атанасковић у посети Ужицу
06/08/2021

Министарка привреде Анђелка Атанасковић у посети Ужицу

Министарка привреде Анђелка Атанасковић посетила је данас Ужице где је након разговора са градоначелницом др Јеленом Раковић Радивојевић и њеним сарадницима имала састанак са ужичким привредницима. Тема састанка били су планови, програми подршке, али и изазови са којима се наши привредници сусрећу, као и проблеми везани за комуналну инфраструктуру.

Градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић изразила је захвалност министарки привреде Анђелки Атанасковић и њеном тиму на посети Ужицу и истакла да уназад неколико година Министарство привреде издваја значајна средства за пројекте у нашем граду.

“Само у 2021. години смо од Министарства привреде добили 19 милона динара за пројекат реконструкције дела Улице Димитрија Туцовића која се тиче изградње кишне канализације. Надамо се да ће оваква подршка од Министарства привреде, као и од свих осталих министарстава и Владе Републике Србије бити и у будућности.”

“Познато је да Ужице, по параметрима који се примењују, спада у ред привредно развијених подручја Србије с обзиром да има развијену металску идустрију, велике системе попут Ваљаонице бакра, Импол Севал – Ваљаонице алуминијуна, Првог партизана – наменске производње, предузећа Јединство и Путеви. Охрабрује чињеница да последњих деценија расте и број озбиљних средњих предузећа, која су као и велики системи, углавном извозно оријентисана” – навела је градоначелница и подсетила да су у протеклих годину и по дана, услед пандемије Ковида 19, сва ресорна министарства као и Влада Републике Србије дали максималне пакете подршке свим предузетницима и да су захваљујући томе и микро и макро предузећа опстала.

“Руководећи се тиме и Град Ужице је покушао да помогне колико смо били у могућности” рекла је градоначеница и додала да је Град у складу са законским могућностима, определио једнократну помоћ за туристичке агенције.

“Угоститељски сектор је ослобођен дела закупа за баште како би им бар на неки начин олакшали пословање. Циљ нам је био да сачувају делатност и у пост Ковид периоду наставе са радом.”

Када је реч о пословању и раду Дечијег одмаралишта “Голија” у току пандемије ковид 19, градоначелница је рекла да је Град у правом тренутку одреаговао и преусмерио све раднике у друге јавне установе и предузећа.

“Најбитније је да радници нису остали без посла. Такође, морамо се похвалити да што се тиче запослених у јавном сектору на територији града Ужица, нема људи који су остали без посла.”

Градоначелница је навела да је Град Ужице потписао споразум са НСЗ – филијала Ужице у функцији подстицаја самозапошљавања, програма јавних радова и обука за преквалификације и доквалификације.

“За Ужице и читав наш крај је веома значајно што се поправља саобраћајна инфраструктура, граде аутопутеви који ће нас, штедећи време и новац, повезати са окружењем, али и удаљенијим дестинацијама. За нас је веома важан завршетак деонице аутопута Прељина – Пожега, као и планираних деоница које ће нас повезати са Републиком Српском, Босном и Херцеговином и Црном Гором” рекла је градоначелница.

“Са министарком смо причали да последњих година у Ужицу нисмо имали долазак нових инвеститора, а оно што нам је данас обећано од стране министарке да ћемо у будућности заједно са Владом и са свим осталим ресорним министарствима довести инвеститора и на тај начин ћемо покушати да упослимо младе људе у нашем граду односно на територији Златиборског округа.

Стављање у функцију аеродрома Поникве могло би такође да допринесе унапређењу привредног амбијента и омогући долазак инвеститора у Ужице и на подручје Златиборског округа. Држава је ове године уложила 300 милиона динара за реконструкцију писте. Поред цивилног саобраћаја, који је значајан због туристичких потенцијала овог краја, важан сегмент је и карго саобраћај који би омогућио бржи превоз и пласман одређених производа.”

Према речима Ане Лапчевић, директорке РПК Ужице, Министарство привреде наставља са праксом да у сарадњи са Привредном комором Србије и регионалним коморама обилази локалне самоуправе, разговара о привредним питањима са руководством и састаје се са привредницима.

Ана Лапчевић, директорка Регионалне привредне коморе Ужице

“Поред састанка са градоначелницом где смо разговарали о свим питањима и размотрили све могућности како би се ситуација у привреди унапредила, имали смо и састанак са привредницима. Овакав начин непосредне комуникације даје добре резултате, људи су у прилици да изнесу своје проблеме и да на лицу места добију одговоре на сва питања од значаја за њихово пословање.”

“По подацима Регионалне привредне коморе Ужице највећи број привредника интересује се за подстицајна средства која додељује ресорно министарство. Највећи број наших привредника у претходној години конкурисао је за средства за ликвидност у условима ковида. Такође, велико интересовање постоји и за подстицајна средства која се односе на опрему како би људи унапредили своју производњу и подигли је на виши ниво. Очекујемо да ће интересовање и даље бити велико, и надамо се да ће значајан број привредника и из Ужица и целог региона успети преко ових видова финансирања да обезбеде средства” рекла је Лапчевић.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић истакла је да су мала и средња предузећа мотор привреде, они који покрећу све остало.

“Министрство привреде пројектовало је програме који помажу предузетницима, малим и средњим предузећима за куповину опреме, подстицаје за развој, подршка женском предузетништву, омладини. Увели смо нови програм како би се жене мотивисале да саме крену у свој бизнис. Оне имају доста идеја и доста су агилне и на тај начин желимо да им помогнемо.”

Министарка привреде Анђелка Атанасковић

Министарка је рекла да је Министарство привреде у задњих пет година дало преко 230 милиона динара бесповратних средстава за Ужице, где су инвестиције биле преко 900 милиона динара.

“То је показатељ колико су привредници били агилни за куповину опреме за даљи рад и развијање.”

Атанасковић је истакла важност инфраструктурних пројеката и значај развоја индустријских зона, а све у циљу привлачења нових инвестиција и запошљавања, пре свега младих људи.

“Запошљавање 50 или 100 радника је у сваком случају одлично и ми на томе радимо заједно са Владом, на довођењу инвеститора као би млади остали да ту раде и стварају породице. Трудимо се на сваки начин да помогнемо и кроз програме, наш задатак је да мотивишемо омладину да овде остане, да не иду у иностраство. Са градоначелницом смо причали и о другим пројектима везаним за остала министарства. Град Ужице има потенцијал доласком аутопута и стављањем у рад аеродрома Поникве, биће интересантна дестинација и веома битна за овај регион.”