Министарка Јелена Танасковић уручила уговоре пољопривредим произвођачима из Златиборског округа
26/11/2022

Министарка Јелена Танасковић уручила уговоре пољопривредим произвођачима из Златиборског округа

У Ужицу је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић уручила 120 уговора пољопривредним произвођачима са подручја Златиборског округа у оквиру пројекта “50-40-10”, који Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде реализује уз подршку Светске банке. Добородшлицу министрки и њеном тиму пожелела је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Обраћајући се пољопривредним произвођачима са којима се потписују уговори, министарка Танасковић изразила је задовољство што је у Златиборском округу готово трећина уговора.

“По овом пројекту ми смо одобили 525 уговора који се углавном односе на сточарство, производњу меса, млека, пчеларство. Оно што је јако битно по овом пројекту је то да су 50 одсто бесповратна средства, 40 одсто кредитна линија договорена са 11 банака са којима пољопривредници могу да остваре кредите и само 10 одсто њихово учешће у овом моменту. Њихово интресовање показало је да у будућности на оваквим пројектима треба више да радимо”.

Према њеним речима поред овог великог пројекта интезивно се ради и на ислати свих дуговања пољопривредницима. Кренула је исплата одобрена ребалансом националног буџета у износу од 16, 5 милијарди динара па пооизвођачи могу очекивати до краја године исплату по сви поднетим захтевима.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић захвалила се министарки Јелени Танасковић на посети и подршци, коју пољопривредни произвођачи са подручја града Ужица добијају од њеног министарства.

“Овакви пројекти веома су нам важни, јер знате да локалне самоуправе имају ограничена средства, која нису увек довољна за реализацију свих мера и подстицаја. Ипак ми из године у годину увећавамо наш буџет за пољопривреду и готово да нема пољопривредног произвођача са подручја града Ужица, који није користио неку од субвенција, било да је реч о механизацији, набавци сточних грла, система за наводњавање, садница или пластеника… Једноставно сви имамо заједнички циљ, а то је унапређење пољопривредне производње и побољшање услова за њен даљи развој. Ми као град наставићемо да пружамо подршку а пољопривредне произвођаче позивамо да нам својим предлозима и сугестијама укажу на проблеме са којима се суочавају како бисмо их у сарадњи са Министарством пољопривреде решавали у наредном периоду”.

Ненад Чоловић, један од 120 пољопривредника који су потписали уговоре, такође је изразио захвалност Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде на могућности да аплицира за куповину новог трактора.

“За нас је ово важно и било би лепо да се и убудуће подржава, јер без помоћи државе ми не можемо да се изборимо. Што више министарство улаже за нас је боље, имаћемо већу производњу и конкурентност. Желео бих и да замолим за редовнију исплату премија и регреса.”

Други јавни позив по ово програму односио се на инвестиције примарне сточарске производње и то у областима производње млека, меса, пчеларства и аквакултуре. Укупна вредност инвестиција у индивидуалном пословном плану износи у динарској противредности од 20.000 до 50.000 еура, тј. минимални износ бесповратних средстава од 10.000 – 25.000 еура.