Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио РИС центар у Ужицу
04/03/2022

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио РИС центар у Ужицу

Регионални иновациони стартап центар (РИС центар) у Ужицу данас је посетио министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић. Како је истакао, дошао је са жељом да се увери како центар функционише после непуне две године, колико је прошло од оснивања. Састанку са министром и његовим сарадницима, поред градоначелнице Ужица присуствовали су ужички привредници и представници РРА Златибор.

“Задовољство ми је што сам у иновационом  стартап центру у Ужицу, и што се после непуне две године виде добри резултати. Одлично знање инжењера школованих на нашим Техничким факултетима даје одличне ефекте овде у Ужицу. У последњих 8 година оставарили смо раст у извозу дигиталних иновационих услуга од 20%  и надамо се да ће се тај тренд наставити. Наши инжињери су међу 5 најбољих на свету, а ако гледамо по глави становника две области у којима је Србија заиста најјача у Европи су индрустрија гејминга и блок чејн индустрија, они су 99% орјентисани на светска тржишта”.

Поповић подсећа и да је у протеклих пет година Влада определила више од 125 милиона евра за иновациону инфрструктуру, стартап центре, технолошке паркове и да је формирана агенција за вештачку интелигенцију.

“Плате у иновационим и дигиталним ИТ компанијама су највише у Србији и у нивоу су европских плата из те области. Са погодностима које смо учинили у последњих неколико година, пореским олакшицама и различитим стимулацијама омогућићемо даљи научно технолошки развој. Велике светске комапније отварају научно истраживачке центре баш овде и мислим да ћемо у следећих 5 година имати велики бум ИТ и дигиталне индустрије”.

Према његовим речима важно је да у Ужицу постоји Технички факултет и у том погледу обећао је неопходну подршку.

Славко Лукић директор РРА Златибор истиче да је РИС у Ужицу оправдао велика улагања од стране ресорног министарства.

“Центар има 60 корисника, а 23 су предузетничке радње којима је старт уп центар помогао да прерасту у фирме и компаније. Ужички програмери су направили своје удружење и успоставили добру сарадњу са центрима у Прибоју и на Златибору. Захвалио би се на подршци, јер чињеница је да млади одлазе из целе Србије, а ово је једна системска промена која им је омогућила да из свог града извозе услуге за цео свет”.

Корисници у центру се баве информатичким делатностима, израдом софтвера, програма за дигиталну трансформацију постојећих предузећа и израдом програма за иностране купце, као и пружањем услуга за иностране купце. Центар је отворен у јуну 2020. године и упркос тешкој корона години наставио да функционише и успешно се развија.