Министар Томислав Момировић у посети "Ваљaоници бакра Севојно"
17/02/2023

Министар Томислав Момировић у посети “Ваљaоници бакра Севојно”

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић у пратњи сарадника и градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић посетио је “Ваљаоницу бакра Севојно”, где је обишао производне погоне и са менџментом компаније разговарао о пословању, проблемима и изазовима са којима се свакодневно сусрећу.

Уз захалност на посети министра и градоначелнице са сарадницима, већински власник “Ваљаонице бакра Севојно” Деско Никитовић истакао је да су данас имали веома конструктиван састанак и изразио очекивање да ће све договорено у наредном пеиоду бити и реализовано.

Према његовим речима надају се да ће решити неколико текућих проблема и реализовати планиране инфраструктурне пројекте у једној од најуспешнијих фабрика не само у Ужицу и Златиборском оругу већ и у целој Србији.

“Разговарали смо о енергетске ефикасности која је данас битна за свако предузеће, ми планирамо велику соларну електрану која ће овде бити изграђена, разговарали смо такође о цени струје и других енерената, који су битни за пословање фабрике, као и о неким инфраструктурним пројектима које смо раније са министром покренули. Било је речи о решавању проблема саобраћаја тј. укључења са магистрале, као и о потенцијалном проширењу и унапређењу слободне царинске зоне, која је кључ за овај регион. Говорило се и о проблемима у вези са извозом и увозом секундарних сиовина. Министар је био веома предусретљив да саслуша све наше предлоге и мислим да смо направили план за решавање свих тих проблема, тако да могу да кажем да је посета била веома успешна”, рекао је Никитовић.

После састанка, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић подсетила је да је ова компанија једна од оних по којима је Ужице препознатљиво и у којој је присутан тренд развоја производње и запошљавања младих људи.

“И то је као што можемо да чујемо тренд који ће се наставити на радост свих младих Ужичана који желе да остану у граду и оних који би волели да се врате и овде заснују своје породице. Ми смо ту да као и увек пружимо подршку и неопходну помоћ у реализацији добрих идеја и наравно будемо спона између наших компанија и републичких органа и институција. Сви заједно радујемо се ауто путу који нам је све ближи, реконструкцији железничке пруге и надамо се скором стављању у функцију аеродрома Поникве. Све су то предуслови за још бржи развој града, привреде и свих осталих области у којима имамо много потенцијала. Уз снажну подршку наше Владе, сигурни смо и ови велики пројекти биће реализовани у наредих пар година”.

Министар Момировић се захвалио већинском власнику и менаџменту на контнуираном улагању у ову фабрику и веома добром третману према запосленима.

“Отворили смо пуно тема како би ова фабрика наставила да се развија и шири производњу. Није никаква тајна да рат на истоку Европе, енергетска криза и други изазови који прате политичку нестабилност на глобалном нивоу утичу на све индустрије, а да се не лажемо без индустрије нема перспективе и економског раста. Остаје нам да заједничким снагама превазиђемо и решавамо проблеме који се појављују, јер ова фабрика није само значајна само за град Ужице и Златиборски округ, она је једна од најзначајнијих у нашој држави. Преко 85 одсто поизвода је извозно оријентисано, практично она снабдева целу нашу одбрамбену индустрију и ми као држава морамо да дамо подршку инвеститору да настави да шири производњу и настави да развија ову компанију, рекао је министар Момировић.

“Ваљаоница бакра Севојно” је прошлу годину завршила веома успешно и са око 120 нових запослених, тренутно има око 1200 радника. Како се могло чути у овој години очекују се и нова запошљавања и улагања у даљи развој производње.