Министар Шарчевић присуствовао почетку радова на изградњи фискултурне сале у Севојну
20/08/2019

Министар Шарчевић присуствовао почетку радова на изградњи фискултурне сале у Севојну

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић боравио је данас у Ужицу где је присуствовао почетку радова на изградњи фискултурне сале у оквиру Основне школе “Алекса Дејовић” у Севојну. Министар је истакао да је инфраструктура тек прва фаза развоја модела целодневног вида наставе за коју је и школа „Алекса Дејовић“ аплицирала и једна је од десет заинтересованих за тај пилот пројекат из ужичког краја.

“Морамо да створимо безбедне услове за одвијање таквог вида наставе који подразумева 50 додатних педагошких садржаја, учење у школама што растерећује родитеље плаћања додатних часова, а наставнике растерећује бриге за радно место услед смањења наталитета.“- рекао је Шарчевић и додао да реформе у образовању теку у континуитету:

„Ради се још 8000 дигиталних учионица, а наредне године додатних 10.000. Од ове године почиње перманентно опремање кабинета информатике. Желимо и да обновимо кабинете природних наука, а очекују се и новине у струковном образовању. Србија хвата корак са развијеним светом, а у нечему смо чак и испред.“

Захваливши се министру Шарчевићу на подршци када је у питању развој високог школства у Ужицу, градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао: “Циљ нам је свима, председнику Вучићу, председници Владе, министру Шарчевићу и свим његовим сарадницима да створимо услове да нам млади остану да живе у Србији, код нас овде у Ужицу. Један од услова су пре свега нова радна места, али поред њих све оно што иде уз рад. То је пре свега могућност да се млади баве спортом, да млади имају активности које ће бити за њих испуњење њихових жеља.”

Завршетак радова на изградњи фискултурне сале очекује се у марту наредне године

Градоначелник је навео и да је изградња ове фискултурне сале постављена као један од приоритета од грађана Севојна те да ће до краја марта наредне године, када се очекује завршетак изградње, и та жеља бити остварена.

Вредност радова је око 467 хиљада евра од којих се 80% финансира од стране министарства, а преостали део учешће је Града.

Градоначелник Петковић и министар Шарчевић у обиласку радова на реконструкцији зграде у Крчагову намењеној за иновациони start up центар и центар високог образовања у области информационих технологија

Градоначелник Петковић је истакао и да је министар Шарчевић дао пуну подршку Ужицу и захваљујући његовој  подршци се кренуло са реконструкцијом зграде бившег командно-образовног центра у Крчагову. Вредност тих радова је 50 милиона динара, 28 милиона је учешће Града, а око 20 милиона дало је Министараство привреде .

“У тој згради ће бити изграђен иновациони start up регионални центар, захваљујући министру Ненаду Поповићу који је обезбедио 46 милиона динара у ту сврху и управо на тих 3000 м2 планирамо да уз пуну подршку министра Шарчевића, развијамо високо образовање и да будемо оно што јесмо, центар западне Србије, али када је и у питању центар високог образовања, пре свега у области информационих технологија. Планирамо да ту под изузетно повољним условима бесплатно понудимо простор младим људима који се баве бизнисом везаним за информационе технологије и планирамо да то буде центар у коме ће млади Ужичани за пар година имати могућност да зарађују надпросечне плате за Србију”, истакао је градоначелник.