Министар Ненад Поповић најавио отварање Иновационих центара у Ужицу и Севојну
09/02/2018

Министар Ненад Поповић најавио отварање Иновационих центара у Ужицу и Севојну

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за технолошки развој и иновације, Ненад Поповић боравио је данас у Ужицу и том приликом заједно са градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем, посетио је Импол Севал ваљаоницу алуминијума а потом и одржао састанак са представницима Градске општине Севојно.

Министар Ненад Поповић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић у посети Импол Севал-у

После разговора са генералним директором Имопл Севал-а, Нинком Тешићем и његовим сарадницима, министар није крио задовољство начином пословања ове компаније: „Изванредни су утисци из Импол Севал-а, 120 милиона је годишњи промет од чега се 97 % производње извезе, али оно што је најважније то је потпуно дигитализована прозводња, потпуно дигитализован процес бојења. Највећи део производње ваљаонице алуминијума иде на немачко тржиште, затим у Русију, Италију и друге земље… Интересантно је да су стадиони који се тренутно завршавају у Русији, а граде се за потребе одржавања светског првенства у фудбалу, грађени користећи алуминијум из севојничке фабрике.“

Министар Ненад Поповић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић у посети Импол Севал-у

Ове године Импол Севал је инвестирао 11 милиона евра у осавремењивање производње а наредне године ће по речима Нинка Тешића бити инвестирано још 20, па се очекује да у јулу наредне године буде отворена нова најсавременија немачка пећ која ће знатно повећати продуктивност, али и смањити утицаје на животну средину.

“У току ове године у Ужицу ћемо отворити Иновативни start up центар који ће бити прилика да сви млади са овог простора раде у том иновационом центру 24 сата дневно 7 дана у недељи. Овај центар ће финансирати Влада Републике Србије, а делом и локална самопуправа, а отворићемо и одељење start up центра и у Севојну”, истакао је министар Поповић и додао “млади ће на тај начин у једном иновационом амбијенту моћи да раде и покажу своја знања, као и да их примењују баш овде у Ужицу и Севојну”.

“Обзиром да је Влада Србије у овој години одвојила пет пута више средстава за иновације и технолошки развој него претходне 2017. године, један део тих средстава ћемо утрошити и овде у Ужицу и Севојну. Ужице је један веома јак индустријски град који има све предиспозиције за развој у наредном периоду, а баш ови млади иноватори који ће седети у иновационим центрима могу да раде за тако велике гиганте као што су Ваљаоница бакра, Импол Севал, војна индустрија и да својим решењима помажу у њиховом даљем технолошком развоју”, рекао је министар Поповић.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да је подршка коју министар Поповић пружа граду Ужицу у намери градског руководства да обезбеди долазак једног техничког факултета у Ужице веома битна, јер он веома добро познаје прилике у српској привреди и разуме да постоји реална потреба за тим профилом кадрова и у Ужицу али и у Србији.

Министар Ненад Поповић на пријему у Градској кући

“Познато је да су ужички и севојнички привредници добри привредници који успешно раде, тако да нам је веома битан долазак министра Поповића зато што ћемо заједнички обезбедити координацију како би наши привредници имали могућност да дођу до великих средстава која се нуде у министарству министра Поповића а која су пре свега везана за иновације”, рекао је Петковић.