Министар Момировић у званичној посети Ужицу: "Од септембра крећу радови на обилазници"
30/06/2021

Министар Момировић у званичној посети Ужицу: “Од септембра крећу радови на обилазници”

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић посетио је данас Ужице где је одржан радни састанак са руководством Града на челу са градоначелницом др Јеленом Раковић Радивојевић. Тема састанка били су пројекти, приоритети и капиталне инвестиције на територији Ужица.

Градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић навела је овом приликом да је захваљујући Влади Републике Србије и ресорном министарству пројекат обилазнице око Ужица проглашен за пројекат од националног значаја, истичући да је обилазница важна, не само за град Ужице, већ и за читав Златиборски округ односно западну Србију.

“На данашњем састанку са министром Момировићем разговарали смо шта је то што Град Ужице у наредном периоду треба да предузме што се тиче активности и даљих корака у обезбеђивању одговарајуће документације да би изградња обилазнице око Ужица кренула у септембру. Такође, разговарали смо и о целокупној путној инфраструктури која нам је веома важна и надам се да ћемо од ресорног министарства имати подршку за реконструкцију постојећих и изградњу нових путних праваца, а све то у сврху развоја туризма и свих осталих привредних грана у нашем крају. Долазак ауто-пута надомак Ужица, као и наставак деонице ауто-пута ка Котроману, као и комплетна ревитализација аеродрома Поникве, од великог су значаја за наше привреднике, “-навела је градоначелница.

“Одржали смо добар састанак данас у Ужицу. Обилазнице око Ужица, Пожеге и Горњег Милановца прогласили смо за пројекте од посебног значаја за Републику Србију. У септембру крећу радови на обилазници око Ужица и Горњег Милановца, а у марту су планирани радови на обилазници око Пожеге јер није готова пројектна документација” рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Министар Момировић навео је да постоји редослед задатака који мора бити испуњен у наредним месецима. “Свесни смо да пројекат није урађен 30 година и да за то постоје разлози, а они су исти као и за ауто-пут Београд-Чачак, Моравски коридор, брзу пругу. Сви ти пројекти су јако тешки, компликовани. Ужичани ће врло брзо видети када радови крену. Дефинисане су које ће деонице бити прво рађене. Мост преко Ђетиње, који је најкомплекснији део пројекта, ће кренути да се ради у марту.”

Према речима министра рок за завршетак радова на обилазници је две године.

“Направићемо један, не тако мали корак, у побољшавању еколошког питања у граду Ужицу. Екологија, побољшање чистоћа наших река је нешто што је нама апсолутно приоритет.”

“Инвестирамо велика средства да бисмо на територији око 100 локалних самоуправа изградили комуналну инфрструктуру и постројења за пречишћавање отпадних вода. Пројекат обилазнице око Ужица ће омогућити комфорнији живот свих грађана Ужица, значајна побољшање еколошких параметара загађења ваздуха. Камиони неће пролазити кроз Ужице када се заврши ова обилазница”- навео је Момировић.

Када је реч о аеродрому Поникве, према речима министра, ове године у буџету одвојено је 300 милиона динара, расписан је тендер и урадиће се ограда на аеродорому.

“Желимо од аеродрома Поникве да направимо малу индустријску зону која ће подржавати индустрију овог краја, како би он сутра нашао своју перспективу и за спорт и за бизнис, индустријску авијацију, а како се туризам буде развијао да омогућимо и евентуално и туристичку авијацију. У плану је да следеће године предвидимо још значајнија средства како би изградили пут до аеродрома. Тренутно се ради првих 7 km из правца Чајетине, у плану је још 10 km како би спојили аеродром са магистралом.”

Момировић је навео да је на састанку било речи и о великом броју локалних путева који морају да се реконструишу или изграде.

“Разговарали смо о магистралном путу Ужице-Бајина Башта који је у лошем стању, као и о пројекту тунела испод Кадињаче на коме се интезивно ради.”