"Михољски сусрети села" и у Ужицу
29/09/2021

“Михољски сусрети села” и у Ужицу

Стихови Љубивоја Ршумовића “Док је села и сељака Србија ће бити јака” које је изрекао Милан Кркобабић, министар за бригу о селу обележили су потписивање уговора за доделу бесповратних средстава са представницима јединица локалних самоуправа, које су добиле средства по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“.

И Град Ужице биће један од организатора манифестације, а уговор је у име града потписао Миодраг Петковић, члан Градког већа.

“Села Србије су данас, а то су била и јуче и остаће, највиталнији део Србије. Све добро, све снажно и виспрено управо стиже из села. Данас, оживљавањем ових манифестација, настављамо све оно добро и вредно што су неки пре нас чинили” додао је Кркобабић.

По његовим речима у овим сусретима учествоваће чак 961 село на територији различитих општина из читаве Србије, а у току ова три месеца, од октобра до краја децембра, планирано је око 100.000 учесника и посетилаца. Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.

Представник Комисије за доделу средстава Љубивоје Ршумовић казао је да је ово прави корак у оживљавању културног живота села и да је и време право да се инфраструктура у сваком селу поправи и да песници и глумци посећују села и као и до сада, стварају у њима.

Активности које су добитници средстава осмислили ове године су шаролике. Такмиче се културно-уметничким садржајима – фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању, литерарним садржајима – рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице), занатским и примењеним уметностима-  изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу, спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и гастрономским специјалитетима – прављењу традиционалних јела и колача. Деца се такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

Укупан износ  додељених средстава је око 31 милион динара, за 68 јединица локалних самоуправа. Додељује се до 500.000 динара по пријави, колико је и Град Ужице добио за организацију манифестације.

Средства се додељују према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“ коју је  Влада Републике Србије донела 29. јула 2021. године.