Михољски сусрети села 23. септембра у Злакуси
29/08/2023

Михољски сусрети села 23. септембра у Злакуси

Трећи по реду Михољски сусрети села биће одржани 23. септембра у Злакуси. Биће то још једна манифестација, која ће као и претходне две окупити представнике 23 сеоске месне заједнице у такмичарском, ревијалном и излагачком делу програма. Сусрете села и ове године подржава Министарство за бригу о селу са 500 хиљада динара, колико за ову намену издваја и град Ужице.

Према речима помоћнице градоначелнице Мирјане Радивојчевић, Михољски сусрети имају за циљ да обогате и оплемене живот људи у селима. Као посебно значајно она истиче учешће великог броја деце и младих.

“Готово сва деца из сеоских школа учествују на литерарном и ликовном конкурсу чије теме су везане управо за село, а за најбоље су обезбеђени и лепи поклони. Поред тога млади учествују у спортским дисциплинама. Заиста велики број људи из локалне самоуправе и месне заједнице домаћина укључен је у саму организацију манифестације, а посебно бих истакла значај ангажовања Црвеног крста Ужице, Туристичке организације Ужице и РРА Златибор. Наравно, веома нам је значајна подршка Министарства за бригу о селу са којим имамо веома добру сардњу у оквиру овог, али и свих осталих програма”.

“Претходне две манифестације показале су да смо на добром путу, јер сваке године имамо све учесника”, каже Миодраг Петковић, члан Градског већа, који је говорио о програму манифестације.

“Програм се одвија у три дела, такмичарски где ће се представници наших села такмичити у заборављеним спортским дисциплинама као што су надвлачење конопца, бацање камена у даљ али и у шаху, фудбалу стоном тенису. Други део је замишљен као ревијални у оквиру ког ће наступити фолклорне и певачке групе. Трећи део је излагачки, где локални произвођачи традиционалних производа и домаће радиности имају прилику да изложе своје производе”.

Према речима члана Градског већа Владимира Синђелића у свим месним заједницама које су домаћини манифестације поред средстава намењених програму улажу се и додатна средства у опремање инфраструктуре. Тако је било у Луновом селу и Кремнима, а биће и у Злакуси.

“Израда вештачке стазе, поправка ограде и мобилијара на игралишту, уређење центра села неке су од активности на којима радимо, све са циљем да се село домаћин представи на најбољи начин. То је негде и подстрек осталим месним заједницама за домаћинство наредних година”.

Организатори очекују да ће ове године број учесника, али и посетилаца бити већи и подсећају да су за учеснике у такмичарском делу програма обезбеђене пригодне награде.