Михајловићева: Завршена фабрика воде вредна шест милиона евра, грађани Ужица имаће најквалитетнију воду за пиће
23/01/2019

Михајловићева: Завршена фабрика воде вредна шест милиона евра, грађани Ужица имаће најквалитетнију воду за пиће

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас с градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем и директором Агенције за заштиту животне средине Филипом Радовићем о пуштању у рад постројења за пречишћавање воде “Петар Антонијевић” у Ужицу.

Потпредседница Владе рекла је да су Влада Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре уложили шест милиона евра за изградњу нове, модерне фабрике воде у Ужицу, на којој су радови завршени 5. децембра 2018. године.

Постројење за пречишћавање воде “Петар Антонијевић”

“Град Ужице треба да спроведе процедуру везану за пуштање постројења у пробни рад и прибављање употребне дозволе, што ће омогућити грађанима Ужица да пију најквалитетнију воду из акумулације Врутци. Надамо се да ће, како је градоначелник и рекао, тај посао бити завршен у наредних месец дана”, рекла је Михајловићева.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић рекао је да се показало да се и највећи проблеми, као што је био нестанак воде у Ужицу, проузрокован појавом алги у језеру Врутци, могу превазићи кад постоје одговорност, ентузијазам и сарадња институција, као и да су Министарство, Град Ужице и Агенција заједно урадили све што је било потребно да се заврши фабрика воде.

Постројење за пречишћавање воде “Петар Антонијевић”

“У наредном периоду нас очекује да урадимо испробавање система и његово пуштање у рад, чиме ће коначно, грађани Ужица добити нову фабрику која ће их снабдевати водом која је увек чиста и по највишим стандардима”, рекао је Радовић.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић рекао је да су захваљујући Влади Србије, председнику Србије и потпредседници Владе, која је и лично била укључена у решавање највећег проблема Ужица, завршени радови на реконструкцији постројења за прераду воде за пиће у Ужицу и увођење новог технолошког процеса, те да су Ужичани добили једну од најмодернијих фабрика воде у Србији и окружењу.

“Сада је на нама Ужичанима да спроведемо неопходне радње у сарадњи са Министарством здравља и санитарном инспекцијом, да обезбедимо да се одређен број дана 50.000 грађана Ужица снабдева водом из цистерни и да се у најкраћем могућем року вратимо на акумулацију Врутци као извор снабдевања водом Града Ужица. Тиме ћемо решити проблем снабдевања града пијаћом водом у наредних неколико деценија. Верујемо да ће то бити у наредних месец дана, јер сам процес пуштања у рад захтева 15 до 20 дана вршења неопходних анализа као доказ да грађани могу са сигурношћу да почну да користе воду сa акумулације Врутци”, рекао је Петковић.

Састанку у Влади Србије присуствовали су и представници ЈКП “Водовод” Ужице, извођача радова, предузећа “Јединство” из Севојна, и пројектанта, Института “Јарослав Черни”.