Mере енергетске ефикасности један од битних фактора за решавања питања аерозагађења у Ужицу
02/12/2020

Mере енергетске ефикасности један од битних фактора за решавања питања аерозагађења у Ужицу

Град Ужице је за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама и стамбеним зградама, у претходних неколико година, из буџета издвојио око 51 милион динара, а само у 2020. додатних 40 милиона. Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, циљ знатно већег издвајања је да се суграђани, који имају могућности, јаве за суфинасирање мера, добију средства, јер су мере енергетске ефикасности један од битних фактора за решавања питања аерозагађења у граду Ужицу.

Градоначелница је навела да Град Ужице планира да за мере енергетске ефикасности буџетом за 2021. годину издвоји још већа средства него протекле године у износу од 45 милиона динара:

“Једна смо од ретких локалних самоуправа која је у ове сврхе определила толико средстава у градском буџету. Свесни смо да морамо смањити аерозагађење у нашем граду и да морамо спровести све оне мере које ће допринети да ваздух у нашем граду буде чистији. Циљ нам је да у наредних пар година покушамо да сва домаћинства која користе дрво и угаљ за грејање пређу на гас или на пелет.”

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић

Градоначелница је истакла да, иако свесни проблема великог загађења током зимског периода и грејне сезоне грађани често нису у могућности да сопственим средствима ураде више на повећању степена енергетске ефикасности на својим породичним објектима, због тога им доста значи субвенција који добијају од Града, за којe сваке године влада све веће интересовање.

И корисници субвенција су задовољни па тако према речима Александра Филиповића субвенције за енергетску ефикасност коју Град додељује доста значе: “Супруга и ја смо старији људи, више нема цепања дрва, уношења угља са улице, а и лакше се дише. Скоро 50 % наших комшија прешло је на гас, остало је врло мало оџака који се диме”.

Око 16000 индивидуалних ложишта има на територији града Ужица

“Већ се виде велике промене у температури у кући, јер изолација је та која задржава исту, доста су мањи трошкови и мањи је утрошак пелета. Надамо се да ће нам ове зиме бити још топлије него претходне” истакла је суграђанка Марија Вукотић.

Израда фасаде, замена столарије, набавка котлова на гас и пелет мере су за које се могло конкурисати. Ове године највеће интересовање код грађана владало је за набавку котлова на гас где је субвенције добило око 200 Ужичана, око 100 ће заменити столарију, а нешто више од 100 до априла 2021. године завршиће израду фасаде на својим кућама. Према прорачунима суграђана након израде спољне изолације и замене столарије грејање на гас донеће уштеду од чак 40% у односу на раније енергенте дрва и угаљ.

 

Извор: ТВ5 Ужице/Град Ужице