Mанифестација "Музеји за 10" од 12. до 18. маја
12/05/2021

Mанифестација “Музеји за 10” од 12. до 18. маја

Под мотом “Будућност музеја – нове идеје, нове праксе” од 12. до 18. маја обележава се овогодишња манифестација “Музеји за 10”. Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја у 50 градова и места широм Србије, међу којима је и Ужице, преко 90 музеја и сродних институција, на бројним локацијама припремају разноврсне садржаје.

Поред сталних поставки у Народном музеју Ужице, Јокановића кући, Меморијалном комплексу Кадињача и Завичајном одељењу Музеја у Новој Вароши, посетиоци ће моћи да погледају две изложбе. Прва ће бити отворена данас у 13 сати у галеријском простору Јокановића куће. Изложба “Говор душе” аутора Дијане Ристовић и сарадника Мире Ћуковић је изложба предмета који су настали из потребе да се на опипљив начин искажу осећања према некоме. Како су то радили наши преци момци и девојке, поготову у сеоским срединама Западне Србије, показују нам специфични предмети које поседује Народни музеј Ужице, а то су ручне преслице и марамице са навезеним стиховима.

У суботу 15. маја, када се обележава и 17. Европска ноћ музеја,  у 18 сати у Народном музеју Ужице биће отворена изложба “Извол’те, али отмено” аутора Милодарке Ђајић и Катарине Доганџић-Мићуновић. Изложба представља посуђе за служење хране из збирки Народног музеја Ужице, као и оно које се налази у домовима Ужичана.

У току манифестације од 12. до 18. маја Народни музеј Ужице радиће у времену од 10 до 20 часова, а Јокановића кућа, Меморијални комлекс Кадињача и Завичајно одељење Нова варош од 10 до 18 часова. У Ноћи музеја Народни музеј Ужице и Јокановића кућа биће отворени за посетиоце до 22 сата.
Током трајања Манифестације улаз је бесплатан, а програми ће се реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид 19.

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ИЦОМ Србија.