Максимовић: "Озбиљност ситуације захтева хитну реакцију по питању санације клизишта у Улици Светозара Марковића"
29/01/2021

Максимовић: “Озбиљност ситуације захтева хитну реакцију по питању санације клизишта у Улици Светозара Марковића”

Отапање снега након обилних снежних падавина изазвало је поновно активирање клизишта у Улици Светозара Марковића, у насељу Коштица, и том приликом оштећен је коловоз, а угрожене су и куће у тој улици.

Према речима в.д. начелника Градске управе за инспекцијске послове и комуналну полицију Зорана Милитарова, у ноћи између 24. и 25. јануара дошло је до поновног активирања клизишта које представља вишегодишњи проблем, јер се дешава да када је велики снежни покривач и велике снежне падавине да се вода слива у површину и доводи до клизања терена.

“Стање се прати, а обзиром да се на овом делу налази инфраструктура, предузете су одређене радње у случају да дође до оштећења, попут оног од јуче на струјном каблу. Тај квар је отклоњен врло брзо и ми се надамо да се не морају предузимати специфичније мере. Ситуација је неповољна јер је тренутно снег на овој локацији и не виде се евентуална кретања, пратићемо наредних дана шта се дешава. Ризик постоји јер се очекује даље отапање снега.”

Градски већник за ванредне ситуације Зоран Лазић истакао је да се ради о природним силама на које је тешко утицати, нарочито у кратком временском периоду.

“Битно је да су становници овог краја обавештени и да прате ситуацију како би Град могао да делује превентивно.”

Никола Максимовић директор Јавног предузећа “Ужице развој” навео је да је у претходном периоду Град урадио комплетну реконструкцију у Улици Светозара Марковића.

“Прво је урађена кишна канализација како би се смањила количина кишних вода које ће улазити у овај део клизишта. Урадили смо пар одвода кишне канализације из Кондине улице и кракова из Улице Светозара Марковића где смо  покушали да смањимо ниво дотока воде на ово клизиште.

У наредном периоду планирамо да обезбедимо средства за санацију овог клизишта за шта постоји пројекат и грађевинска дозвола. Потребно је урадити 29 шипова ширине метар. То је веома комплексан посао који је неопходно урадити да би се заштитила улица и ово насеље односно куће које се овде налазе.”

Никола Максимовић директор Јавног предузећа “Ужице развој”

Максимовић је рекао да ће се по хитном налогу који је добијен од стране градског руководства прегледати документација и утврдити које грађевинске дозволе недостају за санацију и дела Улице Светозара Марковића и дела приватног поседа који се налази испод Улице Светозара Марковића.

“Покушаћемо преко министарства да добијемо неопходна средства и да када се стекну услови, после зимског периода, решимо овај проблем. Такође, један од већих проблема за извођење радова представља и сам прилаз клизишту, јер је машина и опрема која је неопхода за санацију и за израду шипова јако комплексна и велика, али трудићемо се да проблем што пре решимо.

Консултоваћемо се са пројектантима и геолозима везано за тло и земљиште, без струке нећемо улазити у реализацију овог посла. Да ли ћемо моћи да обезбедимо проходност саме улице зависиће од стагнације терена, пратићемо из дана у дан ситуацију и сходно томе ћемо моћи да одреагујемо”-наводи Максимовић.