Локализација циљева одрживог развоја - Агенда 2030 представљена у Ужицу
12/02/2020

Локализација циљева одрживог развоја – Агенда 2030 представљена у Ужицу

Регионални скуп под називом „Локализација циљева одрживог развоја – спровођење Агенде 2030“, одржан је данас у Ужицу у организацији Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ и Сталне конференције градова и општина. Циљ скупа је да се доносиоцима одлука у јединицама локаних самоуправа приближе циљеви одрживог развоја и начини њихове локализације кроз повезивање са локалним стратегијама и другим планским документима.

Градоначелник Тихомир Петковић истакао је да је град Ужице у потпуности спреман да се ангажује на плану примене и праћења Агенде 2030, која је важна за развој целокупног човечанства, али и наше земље која је једна од потписница.

“Наш град је један од градова у којем се буџет увећава значајно последњих година и то нам даје могућност да развијамо програме који су у функцији реализације ових циљева, а пре свега да наша стратегијска и планска документа прилагодимо Агенди 2030 и да будемо један од примера локалних самоуправа који ће политику и стратегију, коју министарка Ђукић Дејановић и Влада Републике Србије желе да реализују, реализује у својој локалној самоуправи.”

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић навела је да је неопходно да доносиоци одлука на локалном нивоу укључе све субјекте, како би, посебно, економски, социјални и еколошки аспекти Агенде 2030 били остварени.

“Данас у Ужицу разговарамо колико је Агенда 2030 заправо потребна сваком човеку, свакој општини, граду. Овај значајан документ је са тенденцијом да га све земље примене и да учине највише што могу и приоритизација циљева на нивоу једница локалних самоуправа је тренутно задатак”- истакла је Ђукић Дејановић и додала да је улога Ужица у имплементацији Агенде 2030 битна за Ужичане, регион, Србију и, како наводи, она на крају доприноси једној светски бољој сцени коју желимо.