Ликовна изложба ”Три Краљице мира и слоге”
25/10/2019

Ликовна изложба ”Три Краљице мира и слоге”

У понедељак, 28.октобра у 19.00 часова у Јокановића кући, у оквиру пројекта “Три краљице” који се, уз подршку фондације Western Balkan Fund, заједнички реализује у Бијелом Пољу, Ужицу и Зеници, биће отворена изложба ”Три Краљице мира и слоге”, аутора из Бијелог Поља Луке Јоксимовића, Владимира Јелића и Марка Тврдишића и одржана промоција збирке кратких прича “Три краљице” коју су издали Музеј града Зенице и Радио Бијело Поље.

Заједничка историја, култура, традиција народа и држава у нашем региону представљена је кроз причу о три владарке из средњег века – Милице Хребељановић из Србије, Катарине Косаче из Босне и Херцеговине и Маре Црнојевић из Црне Горе. Прича о три краљице илуструје средњовековне везе држава у региону и утицају три краљице на друштвено политички контекст времена у коме су живеле.
Три града, као партнери, после скоро седам векова, разноврсним програмима (изложбе, промоције књига, концерти) подсећају јавност на причу која сведочи о дубоким културним везама народа на овим просторима.