"Културни живот у Ужицу између два светска рата"
08/10/2021

“Културни живот у Ужицу између два светска рата”

У Јокановића кући је отворена изложба „Културни живот у Ужицу између два светска рата (1919-1941)“, аутора Станојке Миливојевић историчара и музејског саветника, Дијане Ристовић, етнолога, музејског саветника и Немање Обрадовића, историчара, кустоса.

По речима Станојке Миливојевић, намера им је била да се прикаже кратак преглед развоја културног живота у Ужицу између два рата. У то време у Ужицу су „радиле основне и средње школе, осниване установе културе, више културно-уметничких, хуманитарних и спортских друштава који су уз велике напоре стварали културни амбијент у вароши у којој су сиромаштво и непросвећеност притискали целокупан живот.

Уз захвалност ауторима изложбе на одличном пројекту, Славица Стефановић директорка Народног музеја Ужице захвалила се и Министарству културе и информисања на финансијској подршци.

“Посебну захвалност желим да упутим и мојим колегама који су спровели истраживања у архиву Југославије, у Музеју позориште уметности Србије и Музеју књижевности и позоришне уметности БиХ у Сарајеву. Велику захвалност дугујемо и конзерваторима Народног музеја Ужице Милићу Вуковићу, Драгану Томановићу и Маријани Николић као и  Владану Дрндаревићу који је био задужен за техничку реализацију изложбе”.

Изложбу је отворила Снежана Недељковић, професор историје.

“У процесу опорављања економије и прихватања насталих промена према речима једног савременика међуратни период било је доба наде и стрепње. Једна од промена и новина је новонастала Краљевина Југославија, држава на коју су требали да се навикну они који су је желели и прихвате они по чијој укусу или вољи није била. У време у коме је завршетак великог рата дочекан са олакшањем и надом свакодневни живот је добијао своје ново обличје. О томе говори ова изложба чији је назив “Културни живот Ужицу између два рата од 1919 до 1941 године. Изложба је садржајна и враћа нас у времена  у којима је темпо живота био другачији, а из угла данашње човека мирнији па неће зачудити ако неко помисли да су то била срећна времена”.

Изложба отворена у Јокановића кући у организацији Народног музеја Ужице, део је Програма обележавања 9. октобра Дана града Ужица.