Кроз пројекат опремљено развојно саветовалиште за децу ометену у развоју
22/01/2021

Кроз пројекат опремљено развојно саветовалиште за децу ометену у развоју

Дом здравља Ужице је кроз Јавни позив за доделу бесповратиних средстава за суфинансирање мера популационе политике који је расписало Министарство за демографију и популациону политику добио средства у вредности од око 22,5 милиона динара. Према речима Мирјане Радивојчевић помоћника градоначелника Ужица добијени новац потрошен је за различите области популационе политике. “Део новца утрошен је за набавку три возила за службу поливалентне патронаже, унапређење рада развојног саветовалишта као и за набавку ултразвучног апарата за снимање кукова код деце до годину дана.”

Мирјана Радивојечевић, помоћник градоначелника Ужица задужена за демографију и популациону политику

“Битно је истаћи да је пола тог новца утрошено за Дом здравља. Купљена су три аутомобила, ултразвучни апарат за бебе, урађена је соба за децу која имају проблеме у развоју и рађене су едукације младих што се тиче реподуктивног здравља и развоја. Ови пројекти су нешто чиме се Град поноси и настојаће да ради и даље за бољи развој популационе политике у граду”- навела је Радивојчевић.

Никола Малиџан в.д. директорa Домa здравља Ужице

Никола Малиџан в.д. директорa Домa здравља Ужице истакао је да је у оквиру пројекта Министарства за демографију и популациону политику у Дому здравља унапређен рад развојног саветовалишта опремањем дела простора у служби за здравствену заштиту деце.

“Опремљено је развојно саветовалиште чиме је унапређен рад и приступачност здравствене заштите деце са потешкоћама у развоју.”

Новка Гарабиновић Вукашиновић, начелница службе за здравствену заштиту деце и школске деце

“Имали смо потребу да конкуришемо за опремање собе за децу са сметњама у развоју и да је осмислимо на наш начин, да се омогући рад у тренутним условима јер је све више деце која имају сметње у развоју, психомоторичка, емоционална, говорна, патологије, деце која имају менталне сметње, аутизам и све је то у порасту” – истакла је Новка Гарабиновић Вукашиновић, начелница службе за здравствену заштиту деце и школске деце.

“Препознали смо чињеницу да постоји потреба за развојним саветовалиштем и конкурисали смо код Министарства. У саветовалишту ће поред педијатра, радити логопед-дефектолог, а на том спрату је дечији неуролог, као и психолог који део свог рада проводи кроз рад у саветовалишту.”

“У обичном саветовалишту где долазе здрава деца за вакцинацију препознајемо потешкоће деце која имају сметење у развоју па их усмеравамо на појединачне прегледе код логопеда, дефектолога, физијатра код неролога и психолога, а када све то треба да објединимо то ће бити тај простор који је намењен за развојно саветовалиште. У Дому здравља имамо једног логопеда, тренутно постоји потреба за још два логопеда као и за психологом како би сва деца која су препозната са сметњама у говорној патологији могла да буду не само дијагностификована да имају тај проблем, него да буду лечена и да имају третман у дечијој служби. Развојно саветовалиште намењено је деци до 18 година” наводи начелница службе за здравствену заштиту деце и школске деце.