Крчагово и Царина повезани и пешачком стазом, брже до вртића, Медицинске школе , базена
26/08/2021

Крчагово и Царина повезани и пешачком стазом, брже до вртића, Медицинске школе , базена

На велико задовољство грађана, који су још пре неколико година поднели иницијативу, 6. августа почели су радови на изградњи пешечаке стазе код Медицинске школе, која ће повезати две месне заједнице, Царину и Крчагово.

Инвеститор радова вредних око 6 милиона динара је град Ужице, а извођач ГП “Борко Масал”. Стаза ће бити дуга око 300м површине око 560м2, састоји се из два дела, један део степеништа широк 1,2 м и други део рампе који ће омогућити кретање дечијих колица и особа са инвалидитетом. Дуж целе стазе планирано је шест одморишта на којима ће бити изграђене клупе, планирана је расвета, биће постављено 12 лампиона. Заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић захвалио се суграђанима на иницијативи за изградњу стазе од које ће корист имати велики број Ужичана.

“Ову стазу су већ користили наши суграђани како би дошли до вртића, школе или базена, а сада ће стаза бити уређена, и много лакше ће доћи до места где су се упутили.”

Он је подсетио и да се у самом граду ради на још неколико важних пројеката

“У току је реконструкција тротоара у Улици Димитрија Туцовића, на потезу од некадашњег Кристала до раскрснице са Улицом Страхињића Бана. Вредност радова је 23 милиона динара, радове изводи ГП “Стабил про” и то је наставак амбијенталног уређења центра града, води се рачуна да плоче буду као што су биле на претходној реконструкцији. Почеће и велики инфраструктурни пројекти да се раде, обилазница око Ужица у септембру, реконструкција Здравственог центра, ради се кружни ток, кишна канализација у Улици Димитрија Туцовића. Аплицирали смо на све конкурсе које је објавила Влада Републике Србије и већину смо и добили. И не само то, у протеклих годину дана од када је формирано ново градско руководство Ужице је посетио велики број министара, а недавно и председник Републике Србије Александар Вучић. И то је доказ да имамо подршку, а ми смо сигурни да ће одлична сарадња са републичким институцијама обележити и наредни период.”

По речима Николе Максимовића директора ЈП “Ужице развој”, приоритети градског руководства су уређење пешачких стаза, градског простора, бициклистичих стаза и свих оних делова града где је то потребно грађанима  ради рекреације и спортских активности.

“Тренутно припремамо пројектно техничку документацију за неке нове пројекте, по захтеву наших месних заједница и суграђана. Пре 10 дана добили смо и званични захтев од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре где је обезбеђено 300 милиона долара за инфраструктурне пројекте у наредних 5 година у оквиру Зелене инфраструктуре. Идеја је да нове године доставимо решења, односно пројекте за које ћемо аплицирати у наредних 5, а које се односе на паркове, уређење зелених површина, инфраструктуре, где је потребно да се реши клизиште, кишна канализација, путна инфрструктура … Министарство од нас очекује да до краја године доставимо и идеје и теме које се односе и на путну инфраструктуру и саобраћај, очекујемо да у најскорије време, кренемо у припрему комплетне пројектне документације.”

Пешачка стаза, која ће повезати Царину и Крчагово биће завршена у року од 60 дана а мештани не крију задовољство

“Ова стаза ће много значити деци и омладини, одавно смо је чекали. Повезано је са базеном, моја деца често долазе, такође шетамо доста”, каже Лела Ковачевић.

И Миливоје Миловић истиче да је задовољан, јер се реализује идеја стара осам година.

“Ова стаза је неопходна, јер многи грађани овог дела Царине иду на посао у Први партизан, у Болницу, деца из Крчагова долазе овде на базен, на игралиште. Ускоро ће овде бити дечији вртић иза Градског базена, ова стаза ће допринети томе да грађани могу комфорно да иду у Крчагово и из Крчагова на Царину”.