"Краљевски ваздухопловци" на Градском тргу
11/05/2021

“Краљевски ваздухопловци” на Градском тргу

Изложба “Краљевски ваздухопловци, Ужички војни округ 1912-1945”, реализована у сарадњи Историјског архива Ужице и Војног архива из Београда, постављена је на Градском тргу у Ужицу.

По речима аутора Александра М. Огњевића, изложба представља по много чему јединствену и пре свега готово у потпуности непознату и непубликовану збирку докумената, фотографија, архивске грађе и сведочанства једног занемареног и слободно се може рећи, тендециозно скрајнутог дела историје. Прича о готово 90 људи тадашњег Ужичког војног округа који су припадали најелитнијем делу војске и морнарице, ваздухопловству.

Одано пожтрвовано и дисциплиновано, службовали су у Војсци Краљевине Србије, ваздухопловству КСХС и ваздухопловству војске и морнарице Краљевине Југославије. Када су ратне околности налагале, полагали су своје животе на олтар отаџбине и слободе.

На паноима су они који су као летачи и нелетачи узели активно учешће у Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату. Међу њима су Миљко Врачарић, једини Србин носилац престижног савезничког одликовања Ваздухопловни крст за посебне летачке заслуге, Радован Кљајић коме је лично маршал Монтгомери уручио златни пехар за савезнички ратни напор, али и Јанко Маркићевић, један од најодликованијих краљевских пилота уопште и многи други.

Изложба представља само део материјала који ће бити публикован у истоименој монографији током ове године.