"Контраендорфин", Светислава Басаре пред ужичком публиком
21/06/2021

“Контраендорфин”, Светислава Басаре пред ужичком публиком

„Андрићева популарност је наштетила његовој литератури. Кад је свако прочита, књига постане свратиште“, рекао је, између осталог, Светислав Басара на промоцији своје књиге “Контраендорфин” у којој је један од главних ликова управо наш нобеловац Иво Андрић.

О роману „Контраендорфин“, су осим аутора, говорили су и књижевни критичар Петар Арбутина и директорка Народне библиотеке Душица Мурић. Одломке из књиге читао је глумац Момчило Мурић.

По речима критичара Петра Арбутине веома је незахвално причати о књижевном стваралаштву Светислава Басаре.

„Мислим да Басарин читалац, ако можемо тај модел да формулишемо, пре свега, треба да има храбрости. И то храбрости да чује неочекиване, намерно нећу да кажем непријатне ствари, о свету који га окружује. У књижевности мора да буде померено тежиште истине“.

Како је приметила Душица Мурић директорка Народне библиотеке, у Ужицу је све мање физички присутан, али су Ужичани итекако присутни у његовим књигама. Главни лик у роману, Стојковић, јесте пишчев алтер его, али неке његове особине „позајмљене“ су од људи с којима се дружио и који су га инспирисали. Један од њих је недавно преминули уметник Ера Миливојевић.

После званичног дела представљања књиге, публика је постављала питања. Желели су да знају шта одвоструки добитник Нинове награде мисли о појединим нобеловцима, као што су Петер Хандке, Херта Милер, Боб Дилан. Басара је и овога пута био директан. Јасно је рекао да књиге Хандкеа и Херте Милер чита не осврћући се на њихове политичке ставове, док је стваралаштво Боба Дилана окарактерисао као примењену поезију, која не заслужује Нобелову награду.

Извор:biblioteka-uzice.rs