Концертом ансамбла Туран у Културном центру Златибор обележен Дан Републике Казахстан
03/11/2023

Концертом ансамбла Туран у Културном центру Златибор обележен Дан Републике Казахстан

Поводом Дана Републике Казахстан у Културном Златибор одржан је концерт под називом “Мост међу епохама” етно фолклорног ансамбла “Туран”. Концерту су присуствовали и начелник Златиборског округа Десимир Поповић и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Уз честитке поводом Дана Републике Казахстан, Десимир Поповић начелник Златиборског округа подсетио је да је споразум о сарадњи са Источноказахстанском области потписан још 2017. године и да је та сарадња проширена прошле године када је у Ужицу отворен Почасни конзулат Казахстана за Златиборски округ.

“Сфере у којима ћемо заједно радити су између осталог туризам спорт и култура, а интезивирање сарадње у тим областима постизаћемо управо оваквим догађајима и узајамним посетама”, истакао је Поповић.

У име града Ужица, представницима Амбасаде и Почасног конзулата национални празник честитала је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Истовремено, надам се да ће и наша веома добра сарадња бити настављена у правцу даљег унапређења. Почасни конзулат Републике Казахстан за Златиборски округ сигурно је гаранција да ће тако и бити, а овај концерт вечерас, тек један је многобројних догађаја који ће бити организовани у наредном периоду. Титула Престонице културе Србије коју ће град Ужице понети у наредној години биће и додатни повод да се Ужичани кроз наступе културних анасамабала и колектива упознају са богатом историјом, традицијом и културом Казахстана, а са друге стране да се људи из ваше земље упознају са свим лепотама овог краја. Ти програми и манифестације додатно ће ће зближити Златиборски округ и Казахстан и учврстити наше пријатељство. Наравно биће то и прилика за повезивање привредника и људи из пословног света са циљем даљег развоја економске и привредне сарадње”.

Према речима почасног конзула Републике Казахстан у Србији Николаја Воробљева овај концерт прилика је да се људи из Ужица и Златиборског округа ближе упознају са културом и традицијом Казахстана.

Ансамбл Туран постоји већ петнаест година и сматра се бисером казахстанске музичке културе, али и музичким брендом читавог туркијског света. Ансамбл је наступао широм света и одржао је преко 600 концерата у више од 70 земаља у познатим концертним салама у Москви, Санкт Петербургу, Њујорку, Вашингтону, Лос Анђелесу, Берлину, Кану, Паризу, и др.

Организатори концерта су Амбасада Казахстана у Србији, Министарство културе и информисања Републике Казахстан и Почасни конзулат Казахстана у Србији.