Концерт: Дивна Љубојевић
02/07/2019

Концерт: Дивна Љубојевић

Концерт Дивне Љубојевић биће одржан у Градском културном центру у суботу 20. јула са почетком у 21 час.

Дивна Љубојевић (Београд, 7. април 1970) је српска интерпретаторка православне духовне музике Србије, Византије, Русије и Бугарске и оснивач, диригент и уметнички руководилац хора и студија за духовну музику „Мелоди“.
Дириговањем се бави од 1988. године, најпре у певачком друштву „Мокрањац“, са којим је имала концерте у земљи и иностранству и извела прву Васкршњу Литургију под куполом храма Св. Саве на Врачару. Током 1989-1991. године диригује „Првим београдским певачким друштвом“, као најмлађи диригент у историји најстаријег певачког друштва. Са овим ансамблом остварила је значајне концерте у земљи и иностранству. Године 1997., по благослову епископа западноевропског Луке, основала је хор при цркви Св. Саве у Паризу, са којим је осим недељних и празничних Литургија имала и концерте у Бриселу, Сенлису и Паризу. У неколико наврата држала је семинаре црквеног и хорског појања у иностранству. Одржала је више солистичких концерата у иностранству уз пратњу студијског ансамбла Хора и студија за духовну музику „Мелоди“ из Београда, чији је оснивач и диригент од 1991. године Дивна је заједно са другим уметницима члан музичког састава „Ступови“ који је основан 2003. године у оквиру акције „Обновимо себе – подигнимо Ступове“, која је укључила издавање музичког диска „Крст на врху Србије – Како је дивно, Господе, кад храм васкрсава“ и одржавање бројних донаторских концерата за обнову манастира Ђурђеви Ступови код Раса, од којих је најпознатији био онај одржан у Сава центру у Београду, на Васкрс 2003. године.
Бавила се и педагошким радом (солфеђо, хор) који је потврђен са више првих награда на такмичењима. У јулу 1998. године предавала је певање и хор на Academie Musicale d’Eté у Амију (Француска). Од световне музике, урадила је два препева старих песама: Од када тебе волим (Момчило Бајагић Бајага) и Сиђи до реке (Милан Делчић Делча).
Дискографија:
домаћа издања:
„Аксион естин“, манастир Ваведење, 1996. године
„Достојно јест“, манастир Ваведење 1999. године
„Живоносни источник“, манастир Ваведење 2000. године
„Мелоди“, манастир Ваведење 2001. године
„Славословије“, манастир Ваведење 2002. године
„Божанствена Литургија Св. Јована Златоустог“
„Концерти“ Дивна и Мелоди
„Антологија најлепше духовне музике православног истока“, ПГП РТС 2016. године
страна издања:
„Divna en concert“
„Mysteres Byzantins“
„Lumieres du Chant Byzantin“
„La Divine Liturgie de Saint Jean Chrisostome“
„La Gloire de Byzance“
Извор: Википедија

Карте ће ускоро бити пуштене у претпродају по цени од 500 динара. На дан концерта карта ће коштати 700 динара