Књижевни фестивал "На пола пута"
12/04/2019

Књижевни фестивал “На пола пута”

XIV Регионални сусрет писаца „На пола пута“, који окупља књижевнике са простора бивше Југославије, одржаће се у Ужицу од 21. до 25. априла.

Током фестивала, гости ће држати предавања током редовних часова књижевности у Ужичкој гимназији, а увече ће од 20 часова, на Малој сцени Нaродног позоришта Ужице, јавно читати своје текстове и разговарати са публиком.

Учесници фестивала биће Иван Ивањи, књижевник и преводилац, Јасминка Петровић, књижевница и новинарка, Дејан Илић, издавач, писац и есејиста из Београда, Петар Матовић, песник и есејиста из Пожеге. Гости ће бити и Ненад Величковић, књижевник и универзитетски професор из Сарајева, који је са Ружицом Марјановић, професорком књижевности у Ужичкој гимназији, оновао ужичке сусрете писаца, Тања Ступар Трифуновић, књижевница из Бања Луке, Предраг Стојадиновић, програмер, влогер и промотер науке и логике из Немачке, Ивица Пртењача, књижевник из Загреба, Софија Кордић, књижевница и новинарка која стиже из Прага, књижевници Теа Тулић из Ријеке, Круно Локотар из Загреба и Јасна Шамић која долази из Париза, Ђорђе Балмазовић , члан групе Шкарт, допутоваће из Љубљане, као и илустратор из Београда Боб Живковић.

Фестивал почиње 21. априла, када ће у Градској галерији у 18 часова бити приређена изложба Боба Живковића. Исте вечери, али у 19,30 часова, на Великој сцени Народног позоришта Ужице, Рефлектор театар извешће представу „Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи“, по концепту, у режији и драматургији Милене Богавац, после чега ће уследити и разговор о том позоришном комаду.

У оквиру едиције „Свако има некога кога нема“, која подсећа на преминуле писце и њихово дело, биће објављен постер са подсећањем на Дашу Дрндић (Загреб, 1946-Ријека, 2018) која је била универзитетска професорка, писала је прозу, за коју је награђивана, књижевну критику, аналитичке текстове и преводе, игране и документарне радио-драме.