Караван игре у Народном позоришту
01/11/2017

Караван игре у Народном позоришту

“Караван игре стиже у Ужице 03. и 04. новембра (петак и субота). То је пројекат који обухвата 15 градова и већ је на половини свог пута. Пројекат се одржава под покровитељством председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, у сарадњи са Министарством културе и информисања и Министарством државне управе и локалне самоуправе а подржала га је и Фондација “Арт ментор” из Луцерна. Циљ пројекта је да приближи публици али и онима који можда нису имали прилике да уживају у уметничкој игри, ову уметничку дисциплину.

Програм је интерактиван и састоји се од бројних радионица савремене игре и класичног балета за децу и младе, али и филмова, изложби уметничких фотографија, представа за децу и гала концерта балетских уметника на коме ће наступити прваци балета Народног позоришта из Београда, ученици балетске школе Националне фондације за уметничку игру из Београда и ученици балетске школе Димитрије Парлић из Панчева”. истакла је Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру.

Најмлађи ће имати прилику да се укључе у практичне едукативне радионице или мајсторске курсеве, да разговарају са својим вршњацима који похађају професионалне балетске школе у Београду и Панчеву, док ће њихови родитељи моћи да се посаветују са педагозима и стручњацима. Кроз овај интензивни програм, сагледаће се ниво интересовања публике и могућност даљег укључивања талентоване деце у различите програме. Караван игре би требало да подстакне едукацију и стипендирање талената, укључи нову публику у праћење балета и савремене игре, и истовремено подстакне локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија, посматрајући културну понуду као вредан туристички потенцијал.

ПРОГРАМ У УЖИЦУ

петак, 03.11.

филмски програм

17 сати – Прва позиција

режија:Бес Каргман   трајање: 95’

Документарни филм „Прва позиција“ говори о формирању младих играча, одрастању, изазовима и суровости балетске професије, о тешкој и неизвесној стази која само најупорније води до успеха на сцени. Овај сјајни филм овенчан је првим наградама на фестивалима документарног филма у Торонту, Њујорку, Портланду, Ванкуверу и Сан Франциску.

(Народно позориште Ужице)

19 сати – Беле ноћи

режија: Тајлор Хакворд

улоге: Михаил Баришњиков, Грегори Хајнс…

трајање: 136’

Николај (М. Баришњиков) је давно побегао из бившег Совјетског савеза. Током путовања, његов авион се спектакуларно руши на писти у Сибиру. Заробљен у земљи из које је побегао, борави код Рејмонда, американца који је побегао током Вијетнамског рата. Николај очајнички жели да побегне из земље, али Руси имају друге планове.

(Народно позориште Ужице)

субота, 04.11.

11 сати – отворени час балета, педагог Марија Јанковић, прва солисткиња балета

(Народно позориште Ужице – сцена)

12 сати – прес конференција и отварање изложбе

13 – 14 сати – отворени час балета за децу из Ужица / класичан балет

(Народно позориште Ужице – сцена)

14 – 14:30 сати – представа “Часови игре за одрасле и напредне”

14:30-15:30 часова – отворени час балета за децу из Ужица / савремена игра

16 сати – представа за децу  “Мали принц”

16:30 сати – разговор са децом и родитељима након представа  – Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру

(Народно позориште Ужице – фоаје)

17:00 сати – предавање / Савремена игра и креативне индустрије

Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру

(Народно позориште Ужице – фоаје)

19 сати – Балетски гала концерт

наступају прваци Балета Народног позоришта из Београда, ученици Балетске школе Националне фондације за уметничку игру и ученици Балетске школе Димитрије Парлић из Панчева