"Кабасто у наранџасто", градоначелница позвала суграђане да се укључе у активности BWL пројекта
24/11/2021

“Кабасто у наранџасто”, градоначелница позвала суграђане да се укључе у активности BWL пројекта

Од 26. до 29. новембра, Ужичани ће имати прилику да одложе свој кабасти отпад у наменске контејнере, који ће бити распоређени на 20 локација на територији свих градских месних заједница. Биће то уједно и званичан почетак новог начина управљања кабастим отпадом у нашем граду, који се успоставља у оквиру BWL пројекта.

Подсетивши да Град Ужице улаже велике напоре како би се побољшао ниво комуналних услуга, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакла је да ће се радити на набавци недостајуће комуналне опреме и возила, али и упошљавању већег броја радника. Такође, као посебно значајну навела је подршку ресорног Министарства заштите животне средине али и међународних фондова. Она је Ужичане позвала да се укључе у реализацију овог пројекта и тако дају свој допринос.

“Без учешћа сваког појединца овај пројекат сигурно неће бити успешно реализован. Зато, сигурна сам да ће грађани Ужица препознати значај правилног управљања кабастим отпадом, зарад очувања животне средине чистијег и лепшег Ужица у будућности. Позивам Ужичане да кабасти отпад одлажу у контејнере који ће овог викенда бити постављени на локацијама широм града и да то чине сваког последњег викенда у месецу.
Слажемо се да нам је здрава животна средина на првом месту, а ово је прилика да сви заједно покажемо да је заиста тако”.

Уз захвалност градском руководству на разумевању и подршци у реализацији оваквих пројеката, Момир Миловановић директор РЦУО Дубоко истакао је да су ово најбољи примери како се међусобном сарадњом долази до добрих резултата

“За нас је овај пројекат веома важан јер кабасти отпад више неће долазити помешан са комуналним отпадом, што ће пре свега утицати на мање оптерећење тела депоније. Тај отпад ће бити третиран у дробилици а уситњени материјал ће се усмеравати у даље токове и то: економски исплативи део отпада ће се пласирати на тржиште секундардних сировина (метал, дрво, пластика…), онај део који нема тржишну вредност, али има енергетски потенцијал (дрво лошег квалитета, текстил, гума…) биће усмерен ка производњи алтернативних горива за цементну индустрију, док ће сав остатак, који нема ни тржишну ни енергетску вредност бити депонован, при чему ће заузимати значајно мањи простор услед смањене запремине и габарита”.

Милош Радојевић из РРА Златибор, менаџер BWL пројекта такође је позвао суграђане да се активно укључе у планиране активности и свој кабасти отпад изнесу на предвиђене локације у дефнисаним терминима.

“Данас формално озваничавамо почетак новог начина рада у овој области, најављујемо размештај контејнера на дефинисаним локацијама у интервалу од петка 26.новембра до понедељка 29.новембра.План је да се сваког последњег викенда, у свим наредним месецима, организује постављање и преузимање ових контејнера на истим локацијама, како би се токови кабастог отпада временски и локацијски ограничили и на тај начин целокупан систем учинио изводљивијим за управљање. Наранџасте контејнере ће постављати и преузимати ЈКП Биоктош, а њихову садржину ће допремати на простор Рециклажног дворишта у РЦУО Дубоко. На тој локацији, кабасти отпад ће се разврставати по сировинском саставу и спремати за уситњавање у мобилној дробилици која се, такође набавља кроз овај пројекат. Пројектом је предвиђено да се кабасти отпад организовано прикупља и са територије сеоских месних заједница, при чему ће та динамика бити нешто ређа него у граду, тј. постављање и пражњење контејнера ће се вршити квартално. Са опслуживањем сеоских месних заједница крећемо почетком 2022.године и до тада ћемо адекватно информисати јавност о свим детаљима”.

Стари намештај, жичана језгра/душеци, покућство, бела техника, теписи замењена столарија, техничка опрема, ауто гуме и ауто-пластика, габаритна амбалажа и све друго што није комунални отпад, а гломазно је сврстава се у кабасти отпад и може се одлагати у наранџасте контејнере. Уколико из било ког разлога,  динамика постављања контејнера не одговара нечијим потребама, кабасти отпад се може довести и лично на локацију Рециклажног дворишта на депонији Дубоко , без надокнаде, сваког радног дана у интервалу од 07:00-14:00. Ко се определи за ову опцију, очекивање је да свој отпад сам истовари и разврста на локацији у, за ту намену, постављеним боксевима.

Информације о терминима одвоза и локацијама за одлагање кабастог отпада могу се добити на бесплатном броју ЈКП “Биоктош”: 0800-031-030, док се информације о допреми и начину одлагања отпада у Рециклажно двориште, могу добити на бесплатном броју ЈКП “Дубоко”: 0800-031-032.

Пројекат “Успостављање система за одрживо управљање кабастим отпадом, на територији градова Ужица и Тузле”, који кофинансира Европска унија, реализује се у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи, кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. Носилац пројекта је Регионални центар за управљање отпадом Дубоко, док су партнери ЈКП Комуналац и Удружење Центар за екологију и енергију из Тузле. Пројекат траје 18 месеци, при чему је реализација почела у марту ове, а завршиће се у августу наредне године. Укупна вредност пројекта је нешто преко 576.000 евра, при чему је за град Ужице планирано приближно 277.000 евра.