Ка бољем ваздуху у Ужицу
07/02/2019

Ка бољем ваздуху у Ужицу

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је јуче са представницима града Ужица, о могућностима решавања најзначајнијих еколошких проблема ове локалне самоуправе.

У разговору је констатовано да је питање квалитета ваздуха у Ужицу, које спада у неколико градова у Србији са највећим загађењем ваздуха, један од проблема у заштити животне средине које је неопходно неодложно и системски решавати. Градска управа Ужица већ више година уназад предузима бројне мере за унапређење животне средине и смањење нивоа загађености ваздуха, које су показале добре резултате. Међутим, за трајније решавање питања квалитета ваздуха неопходно је и гашење котларница на мазут, решавање загађења око 16.000 индивидуалних ложишта, као и промена у систему грејања преостале две здравствене установе конверзијом котларница са мазута на природни гас, због чега је неопходна додатна подршка и помоћ, нагласили су представници Ужица.

Представници града Ужица на састанку са министром Гораном Триваном

Министар Триван је рекао да су један од највећих фактора загађења ваздуха у локалним заједницама индивидуална ложишта, и да локалне самоуправе које имају кључну улогу у обезбеђивању услова за њихово решавање и унапређење стања животне средине морају показати већу спремност и агилност. „Загађење ваздуха је локална надлежност, али је Министарство веома заинтересовано да се ово питање реши, и то у читавој Србији“ рекао је Триван. Министар је изразио спремност да подржи напоре Ужица да побољша квалитет ваздуха и тако створи здравије услове за живот својих грађана, а у наредном периоду биће дефинисани оквири сарадње и помоћи Министарства у решавању еколошких проблема града Ужица, на добробит његових грађана.