Јубиларни 50. Србија рели од 22. дo 24. септембра
06/09/2017

Јубиларни 50. Србија рели од 22. дo 24. септембра

Србија рели, ове године слави јубилеј: 50 година од почетка најдуготрајнијег државног аутоспортског такмичења. Као наставак ЈУ релија, након распада СФРЈ , а потом и СРЈ, традиција најатрактивније, али и најзахевније аутоспортске дисциплине наставила се на стазама у ужичком крају где се вози четврту годину.

Овогодишњи , 50. Србија рели уписан је у календар ФИЕ и Спортског ауто картинг савеза Србије у термину 22.-24. сепембар, а половином августа објављен правилник такмичења изазвао је велико интересовање међу домаћим и страним такмичарима, а што потврђују и прве приспеле пријаве. Част, али и обавезу да Ужице организује и угости и спортисте, и функционере, медије, али и бројне љубитеље аутоспорта из Србије и региона, посебно када је овогодишњи јубиларни рели у питању, припада не само АМСС као главном организатору који своју подршку у организацији дугује и Спортском ауто и картинг савезу Србије, већ и свим оним грађанима Србије који ће бодрити своје фаворите, или једноставно поред стазе, или малих екрана уживати у јединственом државном и европском рели надметању.

50. Србија рели богатији је за ноћни градски брзинац, који је предвиђен након церемонијалног старта 22. септембра. Следећа два дана возе се специјални испити Локва, Дубоко, и популарни Голден, а укупна дужина релија износи 368,36 км, од чега 184, 72 км чини укупно једанаест брзинских испита.

Крајњи рок за пријаве такмичара је 6. септембар до поноћи, али је организатор објавио имена неколико, до сада пристиглих пријава. Поред више од 20 домаћих такмичара, међу којима су и Владица Рабреновић, Александар Дучић и Жељко Милутиновић, међу, до сада, пријављеним учесницима из иностранства налази се највећи број посада из Турске.
Први који је послао пријаву је Словак, Властимил Мајерчак који ће на 50. Србија релију стартовати у “форд фијести Р5”, а својим овогодишњим учешћем потврдио је још прошлогодишњу намеру да вози Србија рели. Класа Р5 , поред Мајерчака на 50. Србија релију, показаће своје могућности са још два аутомобилa за чијим управљачима ће се наћи посаде из Турске.

Троструки шампион Турске, која ће наредне године имати своје прво WRC такмичење у европском календару, Орхан Авџиоглу, са искусном сувозачем Бурџином Коркмазом стиже са истим аутом као и Словак, Мајерчак, „фордом фиестом Р5“, што већ у најави, предвиђа неизвесну и напету борбу на ужичким стазама. Други турски шампион, прошлогодишњи првак у својој земљи, Јагиз Авџи у тандему са сувозачем Бахадиром Гиђенмезом, посада која је победила, поред осталих, и на Релију Бугарска, пред нашом публиком појавиће се у „пежоу 208 Р5“. Из Турске, поред посада у Р5 аутомобилима, стижу и две посаде у „мицубиши лансерима“, а возачи Окур Мендереш и Адил Кучуксари, ће у истој класи имати конкуренцију у двема бугарским посадама. Пламену Стојкову који на Србија рели стиже са победничког постоља управо завршеног Сливен релија, придружиће се земљаци, такође у „мицубиши лансеру“, посада Георги Василев и Стефан Добрев.

До краја термина предвиђеног за пријављивање очекује се још такмичара из земље и иностранства, а коначна листа јавности ће бити доступна до краја ове недеље.
Из организације се труде да припреме које су почеле протеклих месеци полако приводе крају, да би овогодишњи јубиларни, 50. Србија рели заиста био на нивоу какво заслужује, не само због традиције коју одржава, већ и због напора на развоју и унапређењу аутоспорта у Србији и региону.