Још пет хиљада стабала за чистији ваздух у Ужицу
22/10/2021

Још пет хиљада стабала за чистији ваздух у Ужицу

У насељу Пора почело је пошумљавање једне од предвиђених пет парцела у граду, на којима ће бити посађене саднице црног бора у оквиру заједничке акције Министарства заштите животне средине и града Ужица “Удахнимо живот природи”.

По речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, која је сарадницима учествовала у данашњој акцији пошумљавања, и ово је једна од бројних активности које се реализују у циљу побољшања квалитета ваздуха.

 

“Трећу годину заредом у сарадњи са Министарством заштите животне средине реализује се пројекат “Удахнимо живот природи”, у оквиру ког је током претходне две године око 36 000 стабала посађено у ужем центру града на површини од 14 хектара. Пошумљавање настављамо и ове године и то садњом око 5 хиљада стабала на пет парцела које се налазе на Пори, Ибишевом гувну, Малом Забучју, у Крчагову и у Омладинској улици.

Овде наравно нећемо стати јер пошумљавање јесте једна од дугорочних мера коју смо предвидели и коју ћемо реализовати сваке године, заједно са свим осталим мерама за повећање енергетске ефикасности и унапређење квалитета ваздуха и заштиту животне средине”, закључила је градоначелница.

Нада Јовичић градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам подсећа да су управо шуме плућа планете, а једно стабло зелени респиратор.

” У прилог томе говори и чињеница да једно здраво, одрасло стабло прикупи из атмосфере око 22 кг угљен -диоксида на годишњем нивоу, а да у атмосферу исто тако емитује на годишњем нивоу онолико кисеоника колико је неопходно за дисање, два одрасла човека. Нама је неопходно, нарочито у урбаним срединама где је ниво кисеоника у просеку 6% нижи у односу на остале територије, потребно је да зелене површине повећавамо из године у годину и не само кроз пројекте пошумљавања у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине”.

Град је иницирао акцију “16 000 стабала за 16 000 ложишта” ,где су обезбеђене и подељене бесплатне саднице   суграђанима да и сами раде на увећању зеленог појаса на својим приватним парцелама. Такође, град учествује и у акцији ” Посади свој хлад”.