Јединствено управно место почело са радом
04/09/2020

Јединствено управно место почело са радом

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић отворио је данас у згради Градске управе Ужицe Јединствено управно место, на којем ће грађани моћи брже и ефикасније да заврше своје послове са управом, а чије отварање је ресорно министарство подржало са 8 милиона динара, док је Град Ужице издвојио 800 хиљада динара.

Почело са радом Јединствено управно место у Градској управи у Ужицу

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакла је да је простор некадашње писарнице потпуно адаптиран: “Набављена је нова компјутерска опрема, нови намештај и стављен је на услугу суграђанима, надамо се да неће више бити гужва као што је раније било. Велика предност за све наше суграђане је управо то што они више неће морати да обилазе друге институције и просторије јер ће сада све бирократске услуге добити на једном месту.”

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић

Jeдинствено управно место представља централизовано место за удружене процедуре, како би се уштедело време и новац грађанима и како би на једном месту обавили неколико поступака. Министар Ружић похвалио је Градску управу Ужице нагласивши да су радови на формирању Јединственог управног места у Ужицу завршени пре истека рока.

„Јединствено управно место као концепт представља још један корак даље ка циљу којем тежимо, а то је да грађанима сусрет са управом учинимо још пријатнијим, да се услуге пружају грађанима на професионалнији и бржи начин, и да грађане не малтретирамо да иду од институције до институције да завршавају послове, већ да то обаве на једном месту. Постављено је девет шалтера, ту је обједињена процедура, пореска администрација, матичари, дечији додатак и остали садржаји које смо могли у складу са регулативом да обухватимо на једном месту.”

“Сам концепт Јединственог управног места је пре свега за нас оријентир да искористимо и процес дигитализације, измене и допуне Закона о општем управном поступку и електронску платформу е-ЗУП на прави начин и у интересу оних који су крајњи корисници, а то су грађани. Желимо да будемо као управа сервис грађана, а не да грађани буду приморани да иду на више различитих места како би завршили административну ствар која се тиче елементарних животних ситуација” – навео је Ружић.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је у претходном периоду на територији Златиборског округа омогућило да се реализују пројекти у различитом општинама у вреднсти од преко 50 милиона динара. У Граду Ужицу прошле године урађена је реконструкција партера Народног музеја, а 2018. године урађен је Културни центар у Градској општини Севојно.