Једанаеста пузијада на Градском тргу
04/08/2021

Једанаеста пузијада на Градском тргу

На ужичкој Пузијади, једанаестој по реду, коју заједнички организују Удружењe ,,Родитељ“ и Град Ужице поводом Светске недеље дојења, на Градском тргу окупило се 33 учесника.

У три круга, малишани узраста од 8 до 15 месеци такмичили су се пузећи. Овогодишњи победници били су Јован Илић у првој, Ђурђа Миловић у другој и Дуња Мирковић у трећој категорији. Учесницима пузијаде додељене су и бројне награде.

Слађана Поповић из удружења “Родитељ” истакла је да је ове године тема била важност дојења и да се број мама које доје своју децу из године у годину повећава.

“Акценат ове пузијаде је на недељи дојења која се највише и промивише, односно здрава природна исхрана. Дојење је задњих година у порасту, до пре пет година је проценат мајки које су дојиле био око 13%, данас је то 29% што је велики успех за нас.”

Током ове манифестације одражано је традиционално саветовалиште на отвореном, за родитеље и будуће родитеље где су у спонтаној атмосфери, педијатар, гинеколог, патронажна, акушерска и педијатријска сестра делили савете и решавали дилеме заинтересованим суграђанима.

Према речима Слободана Грбића, члана Градског већа за социјалну политику Град ће наставити да подржава овакве манифестације и трудиће се да помогне свим будућим мамама за рођење детета у виду новчане помоћи.

“Наталитет је у паду не само у Ужицу већ у целој Србији, то је проблем и Европе. Ми смо нација која стари и од изузетне важности је да се организују овакви догађаји. Захвалио би се Удружењу “Родитељ” који су на неки начин велики партнер Граду када је у питању промоција пронаталитетне политике. Ово је сигурно једна од најлепших манифестација која се организује на нашем Градском тргу”- рекао је Грбић.