Јапанска подршка Дому здравља Ужице
29/10/2019

Јапанска подршка Дому здравља Ужице

Влада Јапана обезбедила је 74 863 евра Дому здравља Ужице као подршку унапређењу здравствене заштите. Амбасадор Јапана у Републици Србији Ђунићи Марујама данас је у ужичком Дому здравља присуствовао церемонији примопредаје донације, која је стигла и већ је у употреби, а реч је о амбулантним колима, стоматолошком рендген апарату и ултразвуку за гинекологију.

Амбасадор Јапана у Републици Србији Ђунићи Марујама

„Захваљујући донацији народа Јапана у претходних 6 година у Ужицу смо имали прилику да подигнемо на знатно виши ниво комуналне услуге као и да створимо предуслове за још боље лечење и здравље Ужичана. Пре неколико година добили смо велику донацију за ЈКП „Депонија Дубоко“, око 86 хиљада евра, за куповину аутоподизача за превоз комуналног отпада и једног броја контејнера, а потом и донацију за наш Дом здравља, Здравствени центар Ужице која ће значајно допринети бољем раду ових, за Ужичане и цео Златиборски округ, најзначајних институција.” – навео је градоначелник Ужица Тихомир Петковић и додао да грађани Ужица осећају велику захвалност народу Јапана на подршци.

Амбасадор Јапана у Републици Србији Ђунићи Марујама и градоначелник Ужица Тихомир Петковић

„Велико ми је задовољство да посетим Ужице и присуствујем церемонији доделе донације. Ужице је веома леп домаћински град, драго ми је да смо овом донацијом допринели заједници. Желео бих да похвалим Град Ужице за труд да унапреде квалитет живота грађана. Такође, захвалио би се Дому здравља Ужице на успешној имплементацији пројекта“ истакао је амбасадор Јапана у Републици Србији Ђунићи Марујама.

“Овим пројектом новац јапанских пореских обвезника је утрошен за набавку амбулантног возила, ултразвучне опреме, денталног ренгена, техничког микромотора и 20 теренских торби за Службу хитне помоћи, а све у циљу унапређења медицинских услуга. Искрено се надам да ће ова нова медицинска опрема омогућити прецизнију дијагностику, а тиме и успешније лечење пацијента. Јапан препознаје значај квалитетне медицинске заштите као једну од основних људских потреба, а локалне медицинске установе, као што је Дом здравља Ужице, су прва линија подршке за становништво.  Јапан ће наставити да пружа помоћ у области здравства, стављајући акценат на локалне самоуправе као што је Ужице. Надам се да ће овај пројекат додатно ојачати већ добре и пријатељске односе између Србије и Јапана.”-навео је амбасадор Марујама.

Самостални саветник у Министарству здравља Александар Ранковић је овом приликом истакао да је донација показатељ да Јапан заиста јесте највећи донатор здравственог система Србије и да својим радом и сагледавањем реалних потреба локалног становништва они свакодневно доприносе да наш здравствени систем буде бољи, да услуге на примарном локалном нивоу буду све већег обима и да буду подједнако квалитетне као што је то у Јапану.

“Сам овај пројекат, поред великодушности у опреми која је врхунског квалитета, има и једну значајну компоненту, а то је да повезује народе”, навео је Ранковић.

Директор Здравственог центра Ужице Милош Божовић подсетио је да ово није једина донација Владе Јапана ужичком Здравственом центру: “Истовремено када је ужички Дом здравља у оквиру Здравственог центра добио ову донацију, болница у Пријепољу добила је апарат за анестезију, а ове године је Дом здравља у Прибоју од Владе Јапана добио ендоскопски кабинет за Општу болницу и једно санитетско возило за Дом здравља Прибој.”

Божовић је навео и да је 2011. године од Владе Јапана ужичкој болници дониран аналогни мамограф на коме се данас раде скрининзи карцинома дојке.

Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (POPOS) у Србији од 1999. године досегао је 14 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 508 милиона евра.