"Ја селектујем! А ти?"
20/11/2017

“Ја селектујем! А ти?”

Основна идеја пројекта “Ја селектујем! А, ти?” који је подржало Министарство заштите животне средине Републике Србије и Град Ужице, јесте да се Ужичани упознају са еколошким уштедама које су селекцијом отпада остварили ученици школа у Ужицу. Сам назив пројекта је порука младих старијима – “Ја селектујем! А ти?”.

За 5 година колико се примарна селекција отпада у школама одвија, на Депонију је  стигло 160 тона селектованог отпада, а то значи папира, пластике, тетрапака и лименки. Од укупне количине,  папира је 106 тона, пластике око 38 тона и тетрапака и лименке више од 17 тона. Када се ови подаци прерачунају у еколошке бројеве, добијени су резултати за понос:

– за једну тону папира потребно је посећи 12 стабала –  рециклажом 106 тона спашено је најмање 1278 стабала!

– за један килограм пластике поребно је 1,9 килограма нафте – рециклажом 38 тона спашено је више од 72 тоне нафте!

– рециклажом једне лименке уштеди се електричне енергије довољно за рад сијалице од 100w пуна два сата – рециклажом 17 тона постигнута је уштеда електричне енергије довољне за потрошњу четворочлане породице и то у 20 година!

Замислите еколошке уштеде уколико би се сви грађани ангажовали у правцу примарне селекције?!

Удружење наставника “Опстанак” које окупља биологе који живе и раде на територији Златиборског округа, до сада је осмислило и реализовало бројне активности у циљу подизања еколошке свести и савести ученика, али и суграђана. Знајући да без константне едукације нема веће укључености суграђана у решавање еколошких проблема у граду, осмислили су и пројекат “Ја селектујем! А ти?”, окренут информисању грађана.

“Надамо се да ћемо успети да се суграђени замисле, размисле и узму веће учешће у унапређењу система примарне селекције у Ужицу. Мала промена у понашању појединца, кумулативно може имати сјајне еколошке ефекте, а информисање суграђана о предностима рециклаже треба да доведе до промене односа према отпаду, од “ђубре” према  “сировина”- истакла је Душица Ристовић заменик председника Удружења наставника “Опстанак” и додала да је овај пројекат један у низу, којим желе постићи да, у годинама које долазе,  примарна селекција постане пожељна навика житеља Ужица.