Изложбом "Мераклије" отворен Жестивал
23/08/2022

Изложбом “Мераклије” отворен Жестивал

“Седми међународни фестивал природе и културног наслеђа  „Жестивал“ је привредно туристичка манифестација чији је главни циљ очување традиције, промоције и пласмана аутентичних производа овога краја. Његов задатак је да представи широј јавности природне ресурсе, културно-историјско наслеђе и традицију региона Западне Србије кроз културно уметничке садржаје и изложбе као што је и ова под називом „Мераклије“, приређена у част фестивала”, истакао је отварајући изложбу и “Жестивал”, заменик градоначелника Ужица Драгољуб Стојадиновић.

Народни музеј Ужице по први пут у оквиру ове манифестације приређује изложбу у галеријском простору Јокановића куће, етнографском споменику културе који је једно време био познат и под називом пецара, у власништву једне од најбогатијих трговачких породица у Ужицу, породице Јокановић, који су се бавили трговином вина и ракије и били власници неколико кафана у вароши крајем XIX и почетком XX века. Управо веза између Јокановића куће, односно пецаре и Жестивала понукала је ауторе ове изложбе да на њој презентују материјал из етнографске збирке Народног музеја Ужице: посуде од дрвета, керамике и стакла које су служиле за ношење, чување и конзумирање ракије и вина.

“Пуне три деценије бројним едукативним садржајима, радионицама програмским и изложбеним активностима презентујемо културну башти ну нашег града и управо због тога ми је веома драго што баш из ове ризнице “Жестивал” креће на свој осмодневни пут”, истакла је директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић, пожелевши организаторима да овај фестивал траје још дуго и да се сваке године изнова рађа са новим идејама и садржајима у циљу очувања традиције и неговања културе сећања.

Према речима председника Организационог одбора “Жестивала” Бранислава Митровића већ седам година фестивал усмерава пажњу и труди се да заштити, препозна и сачува дух града Ужица.

“Један град чини градом његова стварност али и митови у његовој прошлости, један град чине улице, тргови утврђења, али и библиотеке, галерије музеји. Град чине улице и сокаци, али и многи слојеви историје закопани испод њих. Град чине људи и приче које стварају и све то представља дух једног града. Зато запамтите да ако нестане духа нашег града он ће постати град духова”, поручио је Митровић.

Дијана Ристовић музејски саветник, етнолог, Невена Пантић виши кустос и Мира Ћуковић конзерватор, аутори су изложбе “Мераклије”, која између осталог обухвата и фотографије из фондова Народног музеја Ужице , које приказују начин печења ракије и атмосферу у кафанама тог доба.

Прво фестивалско вече употпунио је и театар Инат извођењем фрагмената из представе “Чудо у шаргану”.