Изложба Sonic Geometry Ане Кнежевић у Галерији Рефлектор
03/09/2021

Изложба Sonic Geometry Ане Кнежевић у Галерији Рефлектор

Галерија Рефлектор од 4. септембра  представља изложбу најновијег ВР рада Ане Кнежевић Sonic Geometry из 2021. Посматрач му приступа уз помоћ HTC VIVE VR сета, који се састоји од ласерских уређаја који стоје на сензорима постављеним у углове простора, дијагонално један преко пута другог, и образују просторну мрежу уз помоћ које се корисник оријентише у виртуалном свету, као и наочара и слушалица који делују као рецептори, и џојстика чијом употребом се телепортује из једног у други простор. Рада је имерзиван. То значи да посматрач има осећај телесног урањања у апстрактне просторе који га у потпуности обухватају док из различитих углова посматра чисте форме интензивне боје и правилних геометријских облика, чија дебљина готово да не постоји (то јест има вредност једног пиксела), а њихов га обим својим димензијама у потпуности превазилази.


Поред визуелних, радови су испуњени и звучним садржајима, који се активирају посматрачевим кретањем по виртуелном простору, испуњавајући га звуком и пружајући му специфичне типове звучне обојености. То су тонови ксилофона различитих висина. Рад омогућава посматрачу да се креће кроз пет простора, који представљају алтернативне реалности, лишене свих садржаја који би пажњу посматрача одвраћали од крајње минимално организоване визуално-акустичне сцене у коју треба да се уклопи. Тензије са којима се на тај начин суочава не произилазе из сугестије масе тих виртуелних објеката, већ из интензитета њихове емисије обојене светлости. Они поседују специфичну врсту монументалности, која се кретањем према, око и кроз приказане објекте показује и као сасвим етерична, на граници беспредметног. Притом се те форме не пласирају посматрачу као нека врста фетиш
предмета дискутабилног онтолошког статуса, већ као генератори личних доживљаја отеловљеног субјекта који се по поставци креће.

Изложба ће бити отворена 4. септембра у 19 часова и трајаће до 6. септембра.

Ана Кнежевиц је интердисциплинарна уметница рођена у Београду 1976. године. Живи у Њујорку од 2013. године и ради светлосне и звучне инсталације, цртеже и ВР инсталације.Од 2017. експериментише са медитативнм просторним искуставима кроз нове територије повезане са ВР технологијом. Њене изложбе укључују 22 самосталне и преко 50 групних изложби. Анине најновије одабране изложбе укључују самосталну изложбу ВР-а ‘Геометрија светлости’ у НГВУ галерији у Београду 2020., самосталну изложбу ВР-а “Voiding the Void” у CultureHub-u у Њујорку 2019., групну изложбу “Longing” у On Canal простору у Њујорку, 2019., кустоса Haoran Chang-a, две самосталне изложбе у 2017 ‘Уједињени радови’, колекције Wiener Städtische у Кући Легата у Београду и “The Mirror of Light” у Галерији савремене уметности у Смедереву и изложбу “Простори одступања” у Салону Музеју савремене уметности у Београду 2015. године. Ана је добитница CultureHub стипендије и резиденције у Њујорку 2018., Pollock-Krasner награде у Њујорку 2017., као и награде CEC ArtsLink у Њујорку за 2012. годину и награде Владимир Величковић за 2009. годину.