Изложба фотографија "Ружа у Мећави"
02/02/2022

Изложба фотографија “Ружа у Мећави”

Поводом Сретења, Дана државности Републике Србије у Историјком архиву у петак 11. фебруара у 18. часова биће отворена изложба “Ружа у мећави” Архива Републике Српске. Изложба се може погледати у галеријском простору Архива до краја фебруара 2022. године.

Зграда Историјског архива
Петар Кочић рођен 1877. године, од оца Јована, православног свештеника, и мајке Маре, девојачки Вулин, домаћице.
Mилка Кочић, дев. Вукомановић, рођена је 1882. године у Бањалуци. Њен отац Стева Вукмановић, био је шумски пословођа и трговац.
Упознали су се 1899. године. Петар је имао 22, а Милка 17 година. Било је то у Бањалуци, пред његов полазак на студије у Беч. Петар је сутрадан, на првом састанку, лепој Милки поклонио примерак Босанске виле и црвену ружу. Ту ружу Милка ће чувати до краја живота.
Ова изложба приказује јавни и породични животни пут Петра и Милке, те њихове деце и унучади. Прати судбину Петра и Милке од споменутог првог сусрета, до Милкине смрти 1966. године. Кочић се може видети на укупно шест фотографија, свакако црно-бијелих. Толико их укупно и има. Од тога су четири портретне, а међу њима и најстарија, начињена у Бечу, почетком 1901. године. Ту су и две Кочићеве групне фотографије.
Када је реч о Милкиним фотографијма, тих сведочанстава свакако има више. За ову прилику дато је неколико портрета лепе госпођице Вукмановић, те њених петнаестак каснијих фотографија, углавном са сестарама, кћерком Душицом и унуцима. Tу су и фотографије њиховог сина, Слободана Кочића, који је умро као дете.
И на крају, једна наизглед обична, а у ствари, антологијска фотографија: на њој бака Милка Кочић, годину пред смрт, у крилу држи отворен споменар и у њему – ружу. То је она иста ружу коју јој је Петар дао на првом састанку, шездесет шест година раније. Зато се ова изложба и зове ”Ружа у мећави”, мећава је чест мотив у Кочићевим приповеткама.