Изложба цртежа Јелене Прљевић
22/03/2021

Изложба цртежа Јелене Прљевић

Галерија Рефлектор премијерно представља „сувише памћења, сувише заборављања: цртеж као прихватање сећања”, самосталну изложбу суграђанке Јелене Прљевић и опус радова насталих у току њеног боравка у Сједињеним Америчким Државама. Изложба ће бити отворена за јавност од четвртка 25. марта до суботе 3. априла, без званичног отварања, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Уметница ће у овом периоду бити доступна за разговор. Уколико сте заинтересовани за посету изложби контактирајте prljevicjelena@gmail.com. Изложбу је могуће посетити на заказивање на наведен мејл и уз поштовање свих епидемиолошких мера у периоду од 13 до 21 час.

Цртежи, анимације и цртежи оживљени пројекцијама као интимни приповедачки записи постају непрегледне позоришне сцене. Наша тела причају наше приче. Приче којима дајемо живот и које нас оживљавају. Тако их преносимо и усвајамо. Прикази оштећених градјевина, фрагмената архитектуре, пејзажа и импулса живота, путем репетиције цртачког покрета позивају на исцељење и дубоко разматрање памћења и начина архивирања, као кључних фактора у изградњи сећања. У њима, искорак из светла постаје искорак из времена прихватајући идеју заједничке будућности, конструкт који Богдан Богдановић назива “неуништивом радости живота”. Циклуси поновног оживљавања и процесуирања прошлости стављају цртеж у улогу меморијалног тла у ком графитни траг ревитализује напуштено.

Радови сугеришу разумевање страха и процеса исцељења као неопходним за превазилажење немира, како унутрашњих тако и спољашњих. Филмско-снолика архитектура и отворени простори складиште наративе који истражују природу ових процеса. Користећи светло и тачке нестајања креирају се нелогични, сценски одвојени простори које осећамо као приче без станишта. Трагањем за дубоко запретаним вишегенерацијским сукобима, отвара се преиспитивање концепата осећаја сигурности и осећаја кривице. Ови процеси отварају питање како их индивидуално и колективно износимо?

ЈЕЛЕНА ПРЉЕВИЋ (кратка биографија)

Јелена Прљевић је рођена 1990. у Ужицу. Завршила основне студије на Академији Уметности у Новом Саду (2013) и мастер студије на School of Fine Arts, Универзитет у Конектикату, САД (2018). Од 2019, Прљевић професионално заступа Галерие Liusa Wang у Паризу. У Њујорку 2018 године, заједно са уметницима Наташом Прљевић и Џошуом Ниероџинским, оснива колаборативну платформу ХЕКЛЕР. Поред неколико самосталних излозби, учесница је више националних и интернационалних групних изложби, као и колаборативних пројеката. Њен први анимирани филм “Sisterhood” приказиван је на више филмских фестивала у Европи и САД од којих се издвајају Queens World Филм Фестивал, Њујорк, САД (2020); СЕЕ а Парис (South East European Film Festival) у Паризу, ФР (2018); Балканима 2018, Европски Фестивал Анимираног Филма, Београд, СР (2018); 13 AthensAnimFest у Атини, ГР (2018); ПроФиФест 2018, СР (2018). Носилац је награда у пољу слике, цртежа и педагогије, укључујући и The Elizabeth Greenshields Foundation Grant Award (2017), Монтреал, Канада. www.jelenaprljevic.com