Изложба: Архитектура у Салцбургу
26/05/2020

Изложба: Архитектура у Салцбургу

Изложба “Архитектура у Салцбургу” биће отворена у понедељак 08. јуна у 13 часова у Холу Градског културног центра у Ужицу.

Поводом 10 година постојања, Градски културни центар у сарадњи са Аустријским културним форумом при Амбасади Аустрије у Београду приређује још једну изузетну изложбу посвећену архитектури Салцбурга.
Укратко о изложби:
“Архитектура у Салцбургу – Од барока до савременог доба”
До почетка 19. века Салцбург се налазио у посебној политичкој позицији као самостална архиепископија, која је била знатно већа од данашње истоимене савезне покрајине у Аустрији. Инвеститори у архитектуру у главном граду и престоници (али и у овој црквеној држави у целини) вековима су били надбискупи са епитетом владара, чији је узор био Рим, који су ангажовали италијанске градитеље и на тај начин допринели да се Салцбург развије у изузетан барокни град. Поред упечатљивих здања која су подигли црквени владари почевши од замка, преко катедрале и других цркава до резиденције и зграда капитола (али и разних градских здања која су припадала већим манастирима) па све до тврђава Мирабел и Хелбрун постоји још и мањи број великих племићких палата, које су попут грађанских зграда имале импозантна унутрашња дворишта и галерије, а које остављају масиван утисак и само су умерено декорисане.
На иницијативу инвеститора, четири тима архитеката, спојених у „радну заједницу ливнице“ су адаптирали, реконструисали и допунили новоградњама површину и зграду бивше ливнице за звона на рубу града Салцбурга, која је прерасла је у успешну, узорну пословну зону и то толико успешну, да је овај историјски ансамбл морао да буде проширен четири године касније. Ови објекти доградње се разликују од индустријске градње по интелигентном избору материјала, транслуцентним омотима од поликарбоната и одају утисак лаганих грађевинских објеката. За адаптацију и проширење хангара за тенкове у делу града Taksham, инвеститор је ангажовао исте архитекте. Првобитна зграда потиче из 1939. године, а 1952. је проширена као део касарне Штрубер. Неимар и архитекте су препознали могућности које пружа велика запремина и искористили су бројне велике капије, због којих приземље делује потпуно порозно.
Изложба ће бити постављена до 22.06.2020. године у Холу Градског културног центра у Ужицу.