Изградња система заштите од поплава на територијама Ужица, Вишеграда и Бајине Баште
13/12/2017

Изградња система заштите од поплава на територијама Ужица, Вишеграда и Бајине Баште

Пројектом “Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србија – Босна и Херцеговина”, Ужице, Бајина Башта и Вишеград добили су 962.000 евра од Европске уније како би унапредили овај систем.

Пројектом, који је данас представљен у Ужицу, према речима менаџера пројекта Александра Тасића, планирана је санација до сада насталих штета од поплава у Мокрој Гори, уређењем корита реке Комишине у дужини од 1900 метара на 13 позиција. Уредиће се и корито реке Раче на уливу у Дрину и урадиће се бетонска утврда у центру Вишеграда.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић навео је ефекте који ће се добити када се пројекат реализује:

Зоран Милитаров, начелник Градске управе за инспекцијске послове и комуналну полицију, je истакао да се овим пројектом подразумева успостављање координације рада на нивоу регије Ужице, Бајина Башта, Вишеград у случају опасности од поплава, али и командна структура унутар локалних самоуправа за извођење операција на заштити становништва, објеката и инфраструктуре током ванредних ситуација.

Службеник за односе с јавношћу у кабинету начелника општине Вишеград Јована Боровчанин Ђуровић навела је значај који се резултати пројекта имају за Вишеград:

Дејан Млађеновић, директор Спортско- туристичког центра Бајина Башта, рекао је да је од последњих поплава ова општина имала велике губитке, те да је ово прави начин да се тако нешто у будућности не догоди.