Историјски дан за ужички Стари град - почела реконструкција
10/10/2019

Историјски дан за ужички Стари град – почела реконструкција

На Дан града 9. октобра почела је прва фаза реконструкције ужичког Старог града. Она подразумева обнову Горњег града,  изградњу куле и казамата са рекостукцијом цитаделе. Овом историјском тренутку за Ужице и Ужичку тврђаву присуствовао је и Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике, затим археолог др Марко Поповић и помоћник министра за културу Дејан Масликовић.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је навео да је вредност ове прве фазе радова 32 милиона динара од чега је Министарство трговине, туризма и телекомуникација обезбедило 22, а Град Ужице 10 милиона.

“Тај посао ће бити завршен до пролећа наредне године. Друга фаза се односи на пројекат даље конзервације средњег и дела доњег града са изградњом улазне капије. Овај пројекат је подржало Министарство културе са 8 милиона динара док је Град Ужице обезбедио 3 милиона динара. Тренутно се спроводи поступак јавне набавке за ову услугу. Очекујемо до краја октобра увођење извођача у посао и такође завршетак до пролећа. Трећа фаза се односи на финалну конзервацију доњег града за шта смо добили новац од Америчке амбасаде од око 9 милиона динара док ће Град обезбедити око 4 милиона. Овим пројектом успевамо да конзервирамо цео Стари град осим Водене куле. Ова инвестиција ће се реализовати у потпуности током наредне године. Четврта фаза се односи на реконструкцију средњег и доњег града за шта тек треба да радимо пројекат и тај посао ће се радити током наредне године – рекао је градоначелник Петковић.

Градоначелник је истакао и важност пројекта изградње пешачког моста који ће омогућити нове туристичке садржаје на овом потезу рекавши да је идејни пројекат урађен и да је тренутно у фази израда пројекта за грађевинску дозволу.

“Надамо се да ћемо током идуће године обезбедити и средства и кренути са радовима на мосту дугом 113 метара који ће бити изузетно важан јер ће олакшати комуникацију туриста са тврђавом, али и са зеленом-бициклистичком стазом трасом старе пруге и са свим другим садржајима које имамо на овом потезу. То ће бити један изузетан туристички производ који ће Ужице додатно позиционирати на туристичку мапу Србије, а понуду туристичке регије Западне Србије додатно обогатити – нагласио је Петковић.

 

Помоћник министра културе Дејан Масликовић истакао је да обнова Старог града значи отварање нове странице у историји и заштити културног наслеђа Републике Србије. Он је додао да обнова ужичке средњовековне тврђаве уједно значи и исправљање неправде, јер је ово наслеђе дуго времена било у другом плану. И то не само у корист локалне заједнице, већ регије и целе Србије с обзиром на одрживост читавог пројекта који ће у сарадњи са туризмом и привредом отворити нова радна места и најзначајније представити српску културу као значајан део европске и светске културе.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић подсетио је у каквом је руинираном стању био Ужички стари град пре три-четири године.

“Било је то место на коме се није могло стајати и што би народ рекао змијарник и шикара док се нисмо организовали у Ужицу и показали да политичке странке могу да имају сасвим другачија својства и одговорна деловања које није сведено на дневну политику” – рекао је Селаковић. Он је изразио уверење да је реконструкција цитаделе  само прва фаза у потпуној реконструкцији Старог града и нагласио значај стручне подршке рођеног Ужичанина др Марка Поповића.

“Уверен сам да ћемо обнављањем средњовековних фортификација старих градова, великим улагањима у нашу културну баштину, припремама многих споменика за заштиту УНЕСК-а и увођењем у светску културну баштину поспешивати и нашу туристичку понуду и да ће све већи број туриста долазити на Стари град и у Ужице, видети најстарију на Теслиним принципима изграђену хидроелектрану у Европи, овде на Ђетињи,  Стапарску градину, проћи кањоном Ђетиње и све ово ће учинити да Ужице, као тачка на путу од Београда према Златибору и мору, постане тачка на којој ће се људи  задржавати” – навео је Селаковић који је нагласио могућности које се на овај начин стварају за развој туризма и отварања нових радних места. Он је поновио да се као што је председник Вучић више пута говорио ради на довођењу великог инвеститора у индустрију Ужица и да је ауто-пут граду на Ђетињи из године у годину све ближи што је било незамисливо пре пет до седам година.

“На овој хриди изнад Ђетиње опстајале су рушевине града који је полако падао у заборав. Међутим, ентузијазмом људи  и градске управе Ужица Стари град ипак није заборављен. Покренуте су иницијативе и приређени пројекти и сада се налазимо на почетку великог посла, а то је враћање ужичком Старом граду његове изгубљене слике и враћање Ужицу једног од његових најзначајнијих симбола. Почиње реконструкција Горњег града са кулом и то је она слика која се налази на грбу града Ужица. Реконструкцијом најстаријег дела из друге половине 14. века који је припадао Николи Алтомановићу, нека врсте замка, и званично почиње ревитализација тврђаве која ће новим генерацијама Ужичана сведочити о историји града у коме живе и у исто време привући туристе” – рекао је наш познати археолог др Марко Поповић, Ужичанин који каже да је велика срећа што постоји доста сачуване документације из 1737. године док Стари град није био миниран, порушен и осуђен на заборав. Она се налази у Бечу, али према Поповићевим речима ми поседујемо све те планове и они су основа за реконструкцију.