Интезивирани радови на изградњи обилазнице
10/11/2023

Интезивирани радови на изградњи обилазнице

У складу са пројектом и инструкцијама Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре одвијају се радови на изградњи обилазнице око Ужица. Према информацијама из кинеске компаније „Power construction corporation of China, Limited“, којој су поверени радови вредни 30 милиона евра, терен је очишћен, изграђени су сви приступни путеви и у току је постављање другог од укупно 44 шипа.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре претходно је потврдило урбанистички пројекат градње обилазнице око Ужица, чији је инвеститор ЈП Путеви Србије. Према документу који је израдио Институт за путеве АД Београд, деоница дужине приближно 4.8 километара почиње денивелисаном раскрсницом “Сурдук”, на споју са Златиборским путем у месту Сурдук. На краку петље Бајина Башта – Ужице пројекат предвиђа изградњу галерије, а у зони саме денивелисане раскрснице примењена је и кружна раскрсница.

Одмах при почетку пружања трасе, након денивелисане раскрснице “Сурдук” предвиђена је изградња моста преко реке Ђетиње дужине око 260 метара. Пред завршетак пружања нове саобраћајнице, предвиђена је површинска трокрака раскрсница на коју је прикључен пут који води од Ужица. Брзина на овој деоници пројектована је на 60 километара на час, а градиће се две траке ширине 3,25 метара. Осим моста преко реке Ђетиње, ради прелажења преко депресија терена дуж трасе саобраћајнице предвиђено је седам мостовских конструкција распона од 20 до 130 метара.

Изградња обилазнице око Ужица проглашена је пројектом од националног интереса.