Иложба "Duality"
10/08/2018

Иложба “Duality”

Уметнице Ана Цвијановић и Марина Костић у оквиру изложбе Duality истражују принципе дуалности на концептуално различите начине, али са тенденцијом да у визуелном смислу образују јединствену целину.

Користећи мотиве попут руку, породичних портрета, аутопортерета, нити и беле боје, уметница истражује сопствене границе сећања и интиме, стварног и нестварног. Симболика и природа руку је врло сложена, кроз историју она неретко има дуалну улогу.

У уметничком доживљају Ане Цвијановић руке заузимају централно место, почевши од самог физичког процеса стварања дела, до реконструкције сећања првог додира. Шаке можемо видети као део таписерије, уткане у површину, као самосталне форме које граде масу или као нестварно треперење слике на нитима.

У оквиру својих радова Марина Костић преиспитује функционицање дијаде унутар уметности. Кроз истраживање које се односи на јавну и приватну сферу живота, анализира однос између сопствених улога у друштву. Акценат је на свакодневици и интимном простору која до свог прeображаја долази измештањем у јавни галеријски простор. Анализу сопственог искуства и односа према уметности као и размишљање о сопственом статусу на уметничкој сцени презентује кроз радове који говоре о идентитету, улогама и активностима које су нам наметнуте или одабране.

Отварање изложбе је у суботу 18. августа у 20 часова у галерији Рефлектор.