Хемијске реакције узрок пожара на телу депоније, ситуација под контролом
18/03/2024

Хемијске реакције узрок пожара на телу депоније, ситуација под контролом

“Пожар који се пре шест дана појавио на телу депоније Дубоко је под контролом и очекује се да ће у наредних пар дана бити пронађено и елиминисано жариште”, изјавио је након обиласка тела депоније Срђан Недељковић члан Градског већа. Према његовим речима, узрок пожара је хемијска рекација која настаје разлагањем огромне количине отпада и није нешто што се већ није дешавало на готово свим депонијама овакве врсте.

Указавши да је само током 2022. године регистровано више од 1 500 пожара на депонијама широм Србије, Недељковић је истакао да је град реаговао одмах по пријави из ЈКП “Дубоко” и на располагање ставио механизацију комуналних предузећа.

“Максимално су помогли “Биоктош” и “Водовод” чији људи и механизација учествују у хлађењу тела депоније и ископавању. Уверили смо се да је сада ситуација под контролом и надамо се да ће у наредних пар дана бити локализовано и елиминисано жариште овог пожара. Ипак, најважније је да овај проблем дугорочно решимо и надамо се да ће се то ускоро десити. Очекујемо да Министарство заштите животне средине наредних дана распише јавну набавку и да коначно креенемо у реализацију пројекта, који обухвата проширење тела депоније, након чега нас очекује много стабилнија ситуација много квалитетнији рад и наравно минималне шансе за овакве догађаје. Пратимо ситауцију и наравно реаговаћемо у складу са потребама”, поручио је Недељковић.

Момир Миловановић директор ЈКП “Дубоко” истиче да је у питању велики посао не само на гашењу пожара, већ и враћању тела депоније у првобитно стање.

“На гашење не утичу временске прилике па је неопходно да се пронађе и ископа жариште и то је оно на чему радимо. Прекопаћемо целу депонију поново, док не пронађемо жариште, али нам после тога остаје да средимо тело депоније и наш ће предлог бити да се обратимо и свим осталим оснивачима да дају помоћ у механизацији и опреми да депонију средимо и вратимо у право стање. Морам да кажем да смо добили максималну подршку од градоначелнице и града Ужица, али и да подсетим да ЈКП”Дубоко” има девет оснивача, чија је улога и обавеза да помогну и пруже подршку у механизацији и опреми. Такође сви они морају на време измиривати своје обавезе према овом предузећу, како бимсо могли да занављамо механизацију, набављамо савремену опрему и тиме спречавамо овакве ситуације”.

Миловановић додаје да упркос овој ситауцији процес рада није прекинут ни у центру за селекцију, ни у транспорту већ се редовно одвијају све активности. Он најављује да ће се наредних дана одржати састанак представника градова и општина оснивача, како би се сви упознали са овим и осталим проблемима везаним за рад предузећа и преузели обавезе у складу са оснивачким актима.