Гусларско вече "Право у жицу"
15/05/2019

Гусларско вече “Право у жицу”

Први концерт традиционалног певања у организацији Удружење за очување гусала и народне традиције “Право у жицу Ужице” биће одржан у Градском културном центру у недељу 19 маја у 18 часова.

На концерту ће се представити по први пут школа гуслања у саставу: Јован Бјелић, Бранимир Сретеновић, Вук Шапоњић, Дарко Стојадиновић, Иван Ненадић и Дејан Радовић, као и  руководиоци школе гуслања Драгослав Главоњић, који је најстарији гуслар у Ужицу и градитељ гусала и самооуки Данило Томич.
Поред њих, представиће се испред УЗОГИНТ ,,Право у жицу” Ђорђе Скакавац, гуслар родом из Фоче.
На концерту ће се представити и два дуета: брат и сестра Анастасија и Данило Томић, виолина и гусле и деда и унук – Драгослав Главоњић и Вукашин Станић, дует гусала.
Гости на концерту биће:
Народни гуслар Славко Јекнић, који је професор гуслања и епског певања у Београду на ,,Мокрањцу”, а од недавно и председник Савеза Српских Гуслара.
Певачка група ,,Ужичанке” која негује традиционалну песму, а посебно негују певање ,,из вика”.
Из Београда, Ужичкој публици ће се представити певачка група КУД-а ,,Ђока Павловић”, која постоји већ седам година , али иако најмладја секција Друштва, за ово кратко време изградила је препознатљив репертоар и високо позиционирала у етномузиколошким круговима. Броји преко 15 чланова.
Учешће на концерту узеће и певачка група најстаријег културно – уметничког друштва из Ужица, ,,Први Партизан”.
Из Прибоја стиже, певачки дует Раденко Гордић и Мирољуб Ракетић, који негују песму ,,из вика” и боре се да тај стил не остане заборављен и да на што више младих покољења пренесу своје умеће. Уз њих, представиће се и истакнути члан Друштва гуслара Прибој – Петко Бошковић, гуслар.

На концерту ће уз уметнички програм, бити и изложба слика локалног сликара Милорада Селаковића.

Улаз је бесплатан.